Eesti Pank on trükkinud juba kaks miljardit eurot

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS

Eesti Pank ostis Euroopa Keskpanga (EKP) võlakirjaostuprogrammi raames mais 209 miljoni euro väärtuses võlakirju. Võlakirjade ostmine peaks esialgses perspektiivis kaasa tooma muude varade nagu aktsia- ja kinnisvarahindade tõusu ning euro kursi nõrgenemise. 

Eesti Panga varaostude portfell kasvas 2,04 miljardi euroni, sellest Eleringi osa on 64 miljonit, teatas keskpank kodulehel.

Aprillis ostis Eesti Pank Eleringi võlakirju 5 miljoni euro ulatuses ja soetas võlakirju toona kokku 207 miljoni euro ulatuses. Eesti Pank on eelnevalt öelnud, et üldiselt plaanib osta igakuiselt 100–120 miljoni väärtuses võlakirju, sõltuvalt turutingimustest ja -hindadest.

Kõik euroala keskpangad alustasid 2015. aasta 9. märtsil üheskoos nii-öelda rahamahu-poliitikaga (QE) ehk võlakirjade kokkuostuprogrammiga summas 60 miljardit eurot kuus. Algselt plaaniti programmi kestvust vähemalt 2016. aasta septembri lõpuni ning igal juhul seni, kuni inflatsiooni areng on EKP nõukogu hinnangul püsivalt kohandunud ning kooskõlas nõukogu eesmärgiga hoida inflatsioonimäär keskpika aja jooksul 2 protsendi tasemest allpool, ent selle lähedal.

2015. aasta detsembri alguses otsustas EKP programmi pikendada ja laiendada, ostes 60 miljardi euro võrra kuus võlakirju kokku vähemalt 2017. aasta märtsini ja reinvesteerides intressi. Lisaks riigivõlakirjadele võib keskpank nüüd osta ka muid avaliku sektori võlapabereid, mille on väljastanud kohalikud või piirkondlikud omavalitsused.

2016. aasta aprillis rakendus EKP otsus laiendada võlakirjade kokkuostuprogrammi 80 miljardi euroni kuus ning lubada kokku osta ka investeerimisjärgu reitinguga ettevõtete võlakirju, mille on emiteerinud ettevõtted, välja arvatud kommertspangad.

Keskpank võttis rahapoliitilised meetmed kasutusele, et ergutada euroala majandust. EKP loodab, et see kandub ka reaalsesse majandusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles