Zuckerberg võib juhipositsioonilt taandudes kaotada Facebooki üle kontrolli

PM Majandus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mark Zuckerberg.
Mark Zuckerberg. Foto: SCANPIX

Sotsiaalvõrgustiku Facebook nõukogu tegi ettepaneku, mille kohaselt kaotaks selle asutaja ja tegevjuht Mark Zuckerberg juhtimisest loobudes ettevõtte üle kontrolli, kirjutab Reuters.

Nimelt soovib Facebooki nõukogu, et ettevõtte aktsionärid võtaks osa hääletusest, millega otsustatakse, kas konverteerida Zuckerbergi tegevjuhi ametist lahkumisel tema B klassi aktsiad A klassi aktsiateks. Esimest korda käis nõukogu selle ettepaneku välja juba aprillis.

Facebooki A klassi aktsiatega kaubeldakse börsil ning igal aktsial on üks hääl. B klassi aktsiad kuuluvad aga ettevõtte insaideritele ning igal aktsial on 10 häält. B klassi aktsiatega börsil ei kaubelda.

Reedese seisuga oli Zuckerbergi käes umbes 4 miljonit A klassi aktsiat ning 419 miljonit B klassi aktsiat, mis tähendab, et tema käes oli 53,8 protsenti ettevõtte hääleõiguslikest aktsiatest ning 14,8 protsenti majanduslikust väärtusest.

20. juunil ettevõtte aktsionäride koosolekul hääletamisele mineva muudatusega soovitakse tagada, et Zuckerbergi järeltulija juhtimisvõimalused ei oleks piiratud.

«Nende uute reeglitega soovime me kindlustada seda, et hetkest kui me ei ole enam asutaja juhitud ettevõte, ei muutuks me asutaja poolt kontrollitavaks ettevõtteks,» selgitas nõukogu vastavas avalduses.

Praeguse seisuga on Zuckerbergil õigus hoida enda käes B klassi aktsiaid ning seega ka häälteenamust ka peale ettevõttest lahkumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles