Fotod: Tartu uuest lihapoest leiab ehtsat steiki ja Bratwursti

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tõelise lihasõbra unistustessse kuulub kindlasti ehtne Ribeye Steak,  see kvaliteetne veise marmortükk, kus ilus liha vaheldub väikse pekitriibuga või siis kogukas T-Bone steik: Tartu uue lihapoe «Black Angus» valik pakub ümberilmareisi keelt alla viiva lihakraami kaudu.

Foto: Black Angus Facebook

Tartus Kvartali keskuses avatud «Black Angus» meenutab oma olemuselt mõnd kvaliteetset lihakarni Euroopa või Ameerika suurlinnas. Globaalse loomuga valikust leiab ehedat kraami: näiteks veiseliha tuleb Uruguayst, selle riigi suurimaks ekspordiartikliks olev liha jõuab sööjate lauale maailma tipprestoranides. 

Foto: Kodu.postimees.ee

Ainsana Eestis müüb «Black Angus» aga ka ehtsat saksa Bratwursti: see jõuab eestimaalasteni Saksamaalt, Wolfi lihatööstusest. Tegemist on Baierimaa lugupeetud pere-ettevõttega, mis karnivoore juba neljandat põlve väärt vorstitoodetega varustab. Aastal 1925 pani Alois Wolf aluse vorstivabrikule, millest tänaseks on välja kasvanud kolm filiaali Saksamaa eri paigus. 

Lisaks saab aga lihapoest osta ka ehtsat Itaalia vinnutatud veiseliha bresaolat ning mortadella vorsti, vuti- ja faasianifileed jpm., mida tavalises toidupoes just iga päev ei kohta.

Foto: Kodu.postimees.ee

Olgugi kõigest loetud päevad avatud, on kauplusel juba kujunenud välja oma klientuur. «Black Anguse» valikut kiidavad näiteks MerMeri kodurestorani omanikud Merrit ja Jaan Kiho - lisame siia juurde ka paar imehead grill-liha retsepti nende vastilmunud raamatust «Jaanipäevatoidud.» «See raamat räägib põhjamaade kõige tähtsama püha rituaalidest ja toitudest. Rootsis on see püha midsommar, Soomes juhannus, Eestis jaanipäev. Toidud ja kombed on erinevad, aga samas ka sarnased,» öeldakse tutvustuses.

Grill-liha retseptid Merrit ja Jaan Kiho raamatust «Jaanipäevatoidud.»

Lihaveise antrekoot kahele

Kui õnnestub hankida tõeliselt kvaliteetne antrekoot, milles ilus liha vaheldub pisukese pekitriibuga, ei tasu maitsestamisega üle pingutada, sest liha enda maitse on see, mis loeb.

300 g antrekooti (üks viil)

1 sl oliiviõli 

0,5 sl palsamiäädikat 

soola veskist, samuti pipart grillitud lihale

Sega omavahel oliiviõli ja palsamiäädikas ning pintselda segu hoolikalt kogu lihatükile. Grilli tulistel sütel minut-paar ühelt küljelt ja seejärel keera. Grillilt võetud, maitsesta soola ja pipraga.

Marineeritud grill-liha kuuele

Eestlane on grillrahvas, nii ka jaaniõhtul. Seega pakume välja marinaadi, mis sobib suurepäraselt seafilee, seakarree, lihaveise filee või antrekoodi marineerimiseks.

1,2 kg liha lõigatud umbes 3cm pakstusteks viiludeks 

Marinaad: O,5dl palsamäädikat, 0,5dl oliiviõli, 0,5dl sojakastet, 2 purustatud küüslauguküünt, 1 peeneks hakitud roheline tšillikaun

Sega kokku marinaad ja aseta koos lihaga toidu jaoks sobivasse kilekotti. Sule hoolikalt ja mudi liha marinaadiga kokku. Hoia toatemperatuuril enne grillimist tund kuni kaks. Grilli tulistel sütetel mõned korrad pöörates 5-10 minutit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles