NATO staap harjutab liitlasüksuste siirmist Eestisse

Nele-Mai Olup
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
NATO staap harjutab liitlasüksuste siirmist Eestisse.
NATO staap harjutab liitlasüksuste siirmist Eestisse. Foto: Kaitseväe peastaap

Eile õhtul saabus Eestisse Napoli ühendväejuhatuse ettevalmistusmeeskond, et harjutada õppusel Trident Juncture NATO kiirreageerimisüksuste operatsioonide planeerimist ja läbiviimist.

Napoli ühendväejuhatuse ettevalmistusmeeskonna ülema kommodoor Kent Whaleni sõnul hindavad nad kõrgelt Eesti ettevalmistusi õppuse läbiviimiseks ning koostööd õppusel Eesti erinevate ametkondadega, teatas kaitseväe peastaap.

Õppuse Trident Juncture 2016 eile alanud ja 11. juunini kestev teine etapp on osa eelmisel aastal asutatud NATO staabielemendi hindamistegevusest. Lisaks Napoli väejuhatusele osaleb selles ka õppust korraldav meeskond NATO ühendsõja keskusest Stavangeris Norras.

Õppus Trident Juncture 2016 on strateegilise taseme arvutipõhine välijuhtimspunkti õppus, mida juhib NATO arendusväejuhatus ning korraldab Napoli ühendväejuhatus. Õppuse esimene faas keskendus peamiselt planeerimisele. Õppuse aktiivne ehk kolmas faas viiakse läbi selle aasta 19. oktoobrist 2. novembrini ning selles osalevad NATO erineva taseme üksused, näiteks Suurbritannias Northwoodis asuv ühendatud mereväekomponent, õhuvägede juhtstaap Saksamaal Ramsteinis ning erioperatsioonide peakorter Monsis. Trident Juncture 2016 on ühtlasi ka NATO 2017. aasta kiirreageerimisüksuste sertifitseerimisõppus.

Rahvusvahelise sõjalise peakorteri staatuses oleva NATO staabielemendi ülesanne on toetada NATO üksuste vastuvõtmist, toetust ja õppuste läbiviimist Eesti territooriumil. Staabielement võimaldab võimaliku kriisi korral NATO vägedel kiirelt Eestisse tulla, samuti aitab see juba praegu Eestis olevate liitlasvägede kohalolu koordineerida ja erinevaid kaitseplaane kooskõlastada. NATO staabielemendid on praeguseks loodud kuude riiki - Eesti, Läti, Leedu, Poola, Bulgaaria ja Ungari.

NATO Brunssumi ja Napoli väejuhatused vastutavad reageerimisjõudude eest rotatsiooni korras aastase perioodi kaupa. NATO reageerimisjõud (NRF, NATO Response Force) on kõrge valmisolekuga maa-, mere- ja õhuväe ning eriüksusi koondav väekontingent. Põhja-Atlandi Nõukogu võib rakendada reageerimisjõude sõjaliste ülesannete täitmisel üle maailma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles