Suur kaart: Eesti metsi on räsinud juba ligi 100 tulekahju

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuningaküla metsatulekahju piirkonnas avastati eile uus metsapõleng.
Kuningaküla metsatulekahju piirkonnas avastati eile uus metsapõleng. Foto: Päästeamet

Käesoleval kevadel on päästjad pidanud kustutama juba ligi 100 metsatulekahju üle kogu Eesti. Päästeameti abiga panime kokku kaardi, millel on välja toodud kõik seni registreeritud põlengud.

Suure hulga metsatulekahjude taga on kindlasti erakordselt soe kevadilm, mis metsad tõeliselt kuivaks on muutnud. Ent vaid soe ilm üksi ei tekita tulekahjusid, enamasti saavad põlengud siiski alguse inimeste hooletusest.

«Suur kahjutuli võib kuivas metsas puhkeda ka pisikesest sädemest, mis pärineb lõkkest, suitsukonist või isegi auto summutist. Seega tuleks looduses vältida igasuguse tule kasutamist ja veenduda oma tegevuse ohutuses. Praegu valitsevat tuleohtu ei leevenda ka lähiajal oodatavad hoovihmad,» manitses päästeameti tuleohutusjärelvalve osakonna juhataja Marko Rüü möödunud nädalal.

Kuna metsatulekahjude kustutamine hoiab päästjad pea igapäevaselt rakkes, kannatab seetõttu teistele õnnetustele reageerimine. «Inimeste hooletus võib niisiis igas mõttes väga kulukaks osutuda,» toonitas Rüü.

Nagu kaardilt näha, on osa metsatulekahjuna kvalifitseeritud põlenguid aset leidnud ka linnapiires. See tähendab, et tulekahju on saanud just metsa- mitte maastikupõlengu kvalifikatsiooni, tõenäoliselt seetõttu, et selle kustutamiseks läks vaja metsatulekahjudeks vastavat tehnikat.

Maastikupõlenguid on tänavu olnud juba üle 800. Andmeid selle kohta, millised olid metsa- ja millised maastikutulekahjud, võidakse aasta lõpuks veel korrigeerida.

Suuremad metsatulekahjud:

- Mai lõpus puhkes Valgamaal Hummuli vallas suur metsatulekahju, mis levis enam kui 40 hektarile. Vaata ka blogi hiigelsuurest tulekahjust või loe Valgamaalase reportaaži põlengujärgsest metsast.

- Üleeile pärastlõunal puhkes taas Ida-Virumaal Illuka vallas asuva Kuningaküla lähistel metsatulekahju, mis eilseks oli levinud 40−45 hektari suurusele alale. 

Kustutustööd kestavad seal siiani, kuid päästeameti kinnitusel ei ole eluhoonetele ohtu. Loe lähemalt.

- 1. juunil teatati metsapõlengust Lääne-Virumaal Sõmeru vallas. Arvatavasti sai ulatuslik tulekahju alguse laste tehtud lõkkest. Loe rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles