Otseülekanne: keskkonnakomisjon arutab petitsiooni lendorava kaitseks

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lendoravaid leidub Eestis peamiselt Virumaa metsades.
Lendoravaid leidub Eestis peamiselt Virumaa metsades. Foto: SCANPIX

Riigikogu keskkonnakomisjonis toimub täna lendorava ja metsade kaitse teemalise kollektiivse pöördumise avalik arutelu, Postimees teeb istungilt otseülekande.

Petitsioonile on oma toetusallkirja andnud üle 2000 inimese ja selle algatajateks on Aleksei Lotman, Henry Laks, Indrek Sell, Rainer Kuuba, Liis Kuresoo, Rainar Kurbel, MTÜ Noored Rohelised, Erakond Eestimaa Rohelised, Eesti Loomakaitse Liit, Eesti Taastuvenergia Koda, Estonian Nature Tours ja Natourest OÜ.

Keskkonnakomisjoni esimehe Rainer Vakra sõnul kutsuti ühise laua taha nii petitsiooni algatajad kui ka keskkonnaministeeriumi esindajad, et leida lahendus, kuidas me riigina saame jõulisemalt kaitsta lendoravat.

«Täna kehtiv lendorava kaitse tegevuskava on vajalik, kuid pelgalt kava olemasolu ei taga lendorava säilimist. Vaja on koheselt astuda reaalseid samme olukorra lahendamiseks. Seetõttu on keskkonnaministeerium algatanud määruse, millega muudetakse lendorava olemasolevate püsielupaikade piire ja kaitsekorda ning moodustatakse 25 uut püsielupaika,» ütles Vakra.

Pöördumises kutsutakse üles mitte lubama lendorava elupaigaks sobilike metsade lageraiet Ida-Virumaal, kui pole hinnatud selle mõju lendoravale ega kavandatud täiendavast ohutegurist tulenevaid tegevusi. Samuti kutsutakse üles rakendama kiirendatud korras kõiki äsja kinnitatud lendorava kaitsetegevuskavas kavandatud meetmeid selle liigi kaitseks ja kinnitama kaitsekord uutes lendorava püsielupaikades.

Komisjonis toimuva arutelu eesmärk on selgemalt jõuda ühistele seisukohtadele kuidas tagada lendorava ja metsade kaitse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles