Vaata, kuidas sünnib tibu isegi siis, kui munakollane munast välja võtta

Riin Aljas
, teadustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
21 päeva jooksul sündiski munavälisest munakollasest tibu.
21 päeva jooksul sündiski munavälisest munakollasest tibu. Foto: Youtube

Jaapanis arendati välja tehnika, kuidas katkilöödud munast siiski terve tibu kasvatada. Vaata videot loo lõpust. Leidu selgitab TÜ professor Toivo Maimets 

Miks peaks aga üldsegi tibudel väljaspool muna areneda laskma? Põhjus peitub selles, et nii saavad teadlased rohkem infot nii tibude arengu kui ka lootemeditsiini kohta tervikuna. Samuti võib sealt õpitud tehnikatest kasu olla näiteks üliharuldaste liikide säilitamisel, kus viga saanud munadest suudetakse linnud siiski päästa.  

Kuigi tibude sündi on üritatud varemgi erinevatel moodustel jälgida, oli sealne õnnestumisprotsent enamasti alla 50%. 2014.aastal arendatud ja ka videos demonstreeritud jaapanlaste tehnika on aga edukam, sest jaapanlaste sõnul tuleb nii ilmale 60% sündimata tibudest.

Lihtsustatult öeldes käib tehnika nii, et munakoor lüüakse katki ning munakollane pannakse steriilsesse nõusse, mis kaetakse plastikuga. Seejärel viljastatakse munakollane kunstlikult ning juba mõne päeva möödudes hakkab munas pisikene süda tuksuma. Video jälgibki teekonda südamest kuni põrandal paterdava tibuni – kokku võttis see 21 päeva. 

«Tibude arengu uurimist on tehtud palju aastaid ja algsemad meetodid põhinesid «vaatlusakna» tegemisele munakoores. Hiljem tulid ka «asenduskoored» jm. Nüüd on selge, et mingi osa oma arengust suudavad tibulooted läbi teha ka ilma kooreta,» selgitas Tartu ülikooli rakubioloogia professor Toivo Maimets. 

Võimalik vaid laboris 

Maimets rõhutas aga, et selleks tuleb tibulooteid ikkagi paari päeva jooksul pärast viljastamist tavalistes tingimustes koore sees inkubeerida, muidu nad eriti kaua vastu ei pea. «Teaduslikuks küsimuseks jääb ikkagi, milleks on koort arengu jooksul vaja, vähemalt esimestel päevadel,» ütles Maimets. 

Võimaluse tehnikat inimesele üle kanda välistas professor aga kohe, sest hoolimata teatud sarnasustest on emast eraldunud muna ja imetaja loote areng ikkagi väga erinevad. 

Siiski tuleb tähele panna, et eksperiment korraldati steriilses laboris, mistõttu kodus seda korrata ei tasu. Teiseks korraldati eksperiment televisiooni jaoks, mistõttu ei ole tõendeid, kas seal näidatud tibu oli sama, kes munast arendati. Ka võttis eksperiment 21 päeva.  Siiski näitavad seni avaldatud teadustulemused, et 60% ulatuses on see võimalik, asja õigsust kinnitas ka Maimets. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles