Põhja-Korea taaskäivitab tuumapommi tarbeks plutooniumi tootmise

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AP/Scanpix

Põhja-Korea on taaskäivitanud plutooniumi tootmise, andes sellega märku, et kavatseb jätkata oma tuumaprogrammi rahvusvahelisest vastuseisust hoolimata, teatas USA välisministeeriumi vanemametnik eile.

Ühendriigid andsid lõpliku hinnangu pärast seda, kui esmaspäeval olid saabunud ÜRO tuumaametnike teated Pyongyangi plutooniumi rikastava tuumajaama taaskäivitamisest Yongbyonis, Põhja-Korea peamises tuumakompleksis.

Hiljutised arengud näitavad, et riik töötab selle nimel, et tagada piisav hulk materjali lõhkepeade ehitamiseks.

Anonüümseks jääda sooviv Ühendriikide ametnik teatas, et Washington on plutooniumi taastootmise pärast mures, kuid ei soovinud isiklikult USA täpsemat seisukohta teatada.

«Kõik Põhja-Koreas on mureallikas,» ütles ametnik Reutersile. «Nad võtavad allesjäänud kütuse 5-megavatisest reaktorist Yongbyonis, lasevad sel jahtuda ning viivad selle siis taastootmise keskusesse, kus nad on valmistanud plutooniumi ka enda eelmiste tuumakatsetuste jaoks. Seega nad kordavad seda protsessi,» sõnas ametnik.

Ka Rahvusvahelise aatomienergia agentuuri ülem Yukiya Amano kinnitas esmaspäevasel pressikonverentsil Viinis, et on märke taaskäivitunud plutooniumitootmisest Yongbyonis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles