Nordea noomis Rootsi keskpanka

Urho Meister
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordea panga peakontor Stockholmis.
Nordea panga peakontor Stockholmis. Foto: Marcus Ericsson/TT/TT NEWS AGENCY

Nordea pank käskis Rootsi keskpangal lõpetada kinnisvaraga tagatud võlakirjade välismaiste omanike hirmutamine oma eluasememulli riski ülespuhuva jutuga.

Riksbank peaks pigem tegelema omaenda asjadega ning täiendavate stiimulitega piiri pidama, pragas Nordea.

Skandinaavia suurima panga vanemanalüütiku Anderas Wallströmi sõnutsi on Riksbank ise eluasemehindade ja eravõlgade ülespumpamise peasüüdlane, vahendab Bloomberg.

«Nad on niivõrd keskendunult jõllitanud seda majapidamiste võlga [kui probleemi], et ei märka äärmusi teises suunas nagu majapidamiste säästusid, mis on rekordkõrged, ning intressimaksete kulude osa kasutada jäävatest sissetulekutest, mis on madalaimal tasemel alates 1970ndatest,» ütles Wallström.

Rootsi kommertspangad ja ettevõtted on tõstnud mässu keskpanga pretsedenditute stiimulite vastu nagu baasitressi langetamine tunduvalt alla nulli ning riigivõlakirjade ostmine.

Eriti ärritunud on pangad, kuna nimetatud poliitika pingestab nende bilansse.

Olukorra iroonia seisab selles, et alles hiljuti kritiseeriti keskpanga kuberneri Stefan Ingvesit liiga karmi joone eest Euroopa võlakriisis. Keskpanka materdasid noil päevil nii endised juhatuse liikmed kui isegi Nobeli preemia laureaat Paul Krugman.

Läinud nädalal hoiatas Riksbank finantssüsteemi kasvava haavatavuse eest olukorras, kus majapidamiste võlad on lähenemas ajaloolisele 180 protsendi tasemele kasutada jäävast sissetulekuosast.

Ühtlasi ennustas keskpank, et intressid jäävad kriitiliselt madalaks aitamaks upitada inflatsiooni lähemale 2 protsendi tasemele, millist Rootsis ligi viis aastat nähtud ei ole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles