Rait Kapi ülevaade: teaduslikult tõestatud viisid panna kedagi sinusse armuma

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Bildhuset Scanpix

Mis paneb inimesi armuma? See on väga oluline kontseptsioon, millel on ka tegelikult teaduslik tugi.

Kuna teema on mind alati huvitanud, otsustasin asja natuke uurida. Näiteks on psühhoterapeut Gary Neuman leidnud viis teaduslikult tõestatud asja, mis võivad panna kedagi sinusse armuma.

  1. Hoia pidevat silmsidet. Harvardi ülikoolis tehti sellekohane uurimus ning leiti, et inimesed, kes on armunud, hoiavad silmsidet 75 protsenti ajast. See on päris suur number, sest intiimsus suureneb inimeste vahel, kes vaatavad vähem mujale.
  2. Ole hea kuulaja. Uurimus tehti Nevada ja Washingtoni ülikoolis. Et panna kedagi endasse armuma, pead rohkem kuulama kui rääkima. Meile meeldib, kui inimesed tunnevad meie vastu huvi, tahavad teada, mida me teeme ja kes me oleme. Kuidas see paneb meid tundma ja milliseid emotsioone tekitab. Ära arenda kogu vestlust vaid endast rääkides. Küsi neid küsimusi, millega saab teemat juhtida ja näidata, et sa mõtled kaasa.
  3. Väärtustamine. See on võti, et armuda. Pane oma partner tundma end nagu võitja. See tunne viib otseteed armastuse juurde. Teine inimene armub sinusse, kui ta saab sinust õigesti aru ja kogeda, et see tunne on õige. Neumani uuring näitab samuti, et 48 protsendil juhtudest purunenud suhete korral märkisid partnerid ära tunnustuse puudumise kodus.
  4. Naeratamine. See on alustala! Tuginedes Drake'i ülikooli uurimusele on naeratamine võti, et kedagi endasse armuma panna. See teeb sind ligitõmbavamaks ja veetlevaks. Ja boonusena paneb naeratamine sind end rohkem tundma nagu võitja.
  5. Puuduta rohkem. Numbrid ei valeta. Harvardi ülikooli uurimuse tulemusena tuli enamiku inimeste puhul välja, et puudutamine viib suurema rahulduseni suhtes. Puudutamine suurendab heaolutunnet ja intiimsust.

On veel üks asi, mille Neuman esile tõi – vasta partneri kirele. Kui keegi on kirglik, siis ta avab oma tundlikud küljed. Kui tuntakse kirge, tajutakse ka sügavamat tunnet, mis võib samuti omakorda viia armumiseni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles