Ministeerium vastustab Kangro Kalevipoja kuju

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tauno Kangro koos ühe variandiga tulevasest Kalevipoja skulptuurist.
Tauno Kangro koos ühe variandiga tulevasest Kalevipoja skulptuurist. Foto: Eero Vabamägi

Kultuuriministeerium soovitab tehnilise järelevalve ametile (TJA) saadetud kirjas jätta algatamata Tallinna lahte kavandatava Tauno Kangro Kalevipoja skulptuuri hoonestusloa menetlus, sest see võivat kahjustada vee all asuvaid mälestisi.

Kangro tuli merre rajatava hiiglasuure Kalevipoja kuju projektiga välja aastaid tagasi. Siis soovis kunstnik sellele linna rahastust ning idee teostamine pandi kalevi alla. Nüüd on loodud MTÜ Kalevipoja Kojutulek, mis on lubanud skulptuuri paberimajandusega tegelemise ja rahastamise enda kanda võtta.

Linnavalitsusel pole Tallinna lahte paigutatava kuju vastu midagi. Nüüd on 24 meetri kõrguse skulptuuri vastu aga kultuuriministeerium. Ministeerium leiab, et skulptuuri rajamine kahjustaks Tallinna lahes asuvaid veealuseid kultuurimälestisi. Sellel oleks otsene mõju näiteks 18. sajandist pärinevale merepatarei tsitadellile, samuti jääb kõnealuse asukoha lähedusse nii kaitsealuseid kui ka arvel olevaid laevavrakke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles