Portugali kiusab viimase tõkke needus

Kristjan Jaak Kangur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Algava EMi vanim väljakumängija, 38-aastane Ricardo Carvalho (paremal) on pidanud koondisekarjääris üle elama palju pettumusi.
Algava EMi vanim väljakumängija, 38-aastane Ricardo Carvalho (paremal) on pidanud koondisekarjääris üle elama palju pettumusi. Foto: SCANPIX

Portugali koondis ja klubid on aastakümneid kuulunud Euroopa paremate hulka, kuid jalgpalli-Olümpose tippu on küünditud väga harva. Märksa sagedamini on portugallastele saanud osaks saatus libastuda viimasel-eelviimasel tõkkel ja vaadata seejärel nukralt pealt, kuidas keegi teine karika pea kohale tõstab.

MMi uks avanes legendaarse Eusébio vedamisel Portugali koondisele esmakordselt 1966. aastal, ent ka Kuningaks ristitu ei suutnud neid poolfinaalist kaugemale vedada, lõpuks saadi Nõukogude Liidu alistamise järel pronksmedalid. Ülejäänud viiest korrast, mil Portugal on MMil käinud, on kolmel puhul jäädud pidama veerandfinaali, korra ka 16 parema hulka. Vaid 2006. aastal oli suur tiitel taas peaaegu käeulatuses, kuid poolfinaalis kaotati Prantsusmaale ning seejärel kolmanda koha mängus ka korraldajatele sakslastele.

Haav, mis löödi portugallaste hinge 2004. aasta EMil, pole siiani lõplikult kinni kasvanud. Kodusel turniiril murti finaali, kus ees ootas imemeeskond Kreeka – ent nagu turniiri avanud alagrupimängus, jäid ka finaalis taas peale kreeklased... ja kogu Portugal nuttis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles