Pildid: Tais tähistatakse kuninga troonil olemise 70. juubelit

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tai kuningas Bhumibol Adulyadej on maailmas kõige kauem troonil olnud elusolev monarh ning nüüd tähistatakse tema troonil olemise 70. juubelit.

Aastapäeva tähistamine algas religioosse tseremooniaga, mida juhtisid 770 buda munka, edastab BBC.

88-aastane kuningas on tailaste jaoks pikka aega olnud turvalisuse ja stabiilsuse sümbol, samas on tema valitsemise ajal pidevalt poliitilisi, sotsiaalseid ja sõjalisi kriise ette tulnud.

Praeguseks on eaka kuninga tervis võrdlemisi halb ja ta ei ole mõnda ega enam avalikkuse ette astunud.

Tai kuningliku pere teatel tehti kuningale sel teispäeval südameoperatsioon, mis andis rahuldavaid tulemusi. Kuningat opereeriti pärast seda, kui ilmnes, et läbi südame ei liigu piisavas koguses verd.

Tai kuingas on viimastel aastatel olnud mitmel korral haiglas ravil ja ta tervis teeb tailastele muret, olles kohaliku meedia üks põhiteemasid.

«Tailaste ja kuninga suhe on nii sügav, et seda on raske selgitada. Kuninga puhul on tegemist Tai ja tailaste isaga,» teatas kindral Winthai Suvaree.

Bangkokis kogunes täna hommikul kuningapalee juurde mitusada inimest, kes soovisid kuningale õnne. Halva tervise tõttu ei osale kluningas aastapäeva tähistamises ega tervita rahvast.

«Tulin täna siia, et kuningat õnnitleda ja lojaalsust näidata. Lepin sellega, et ma teda ei näe. Tahame kinnitada, et armastame teda, sest ta on alati riigi heaks palju teinud,» lausus 68-aastane Bangkoki elanik Chonmanee Smativat.

Kuninga populaarsus põhineb nii pikaajalisel valitsemisel kui ta oskuslikul poliitikal. Sõjaväe valitsetavas Tais on seadused, mis keelavad kuningat ja ta pereliikmeid kritiseerida ja solvata, selle eest võib saada pikaajalise vanglakaristuse ning mõnel juhul isegi surmanuhtluse. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles