Eesti kaitsetööstus pääseb privilegeeritud klubisse

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnu Vaher Eli-st, Kuldar Väärsi Milremist ja kaitseminister Hannes Hanso esindamas Eesti kaitsetööstust Araabia Ühendemiraatides Abu Dhabis mehitamata süsteemide messil UMEX 2016.
Tõnu Vaher Eli-st, Kuldar Väärsi Milremist ja kaitseminister Hannes Hanso esindamas Eesti kaitsetööstust Araabia Ühendemiraatides Abu Dhabis mehitamata süsteemide messil UMEX 2016. Foto: Kaitseministeerium

Valitsus kiitis heaks USAga vastastikuse kaitsevaldkonna hangete kokkuleppe sõlmimise, mis annab meie ettevõtetele otse ligipääsu sellele maailma suurima kaitsetööstuse turu hangetele.

«Selle leppe sõlmimisega liigume väga privilegeeritud klubisse,» ütles kaitseminister Hannes Hanso valitsuse pressikonverentsil. «Alates 1979. aastast on USA sinna klubisse lasknud 23 riiki.» 

Kui muidu kehtib Ameerika Ühendriikide kaitsevaldkonna hangete puhul Buy American Act ehk omamaise toodangu eelistamine, siis pärast selle leppe allkirjastamist Eesti ettevõtetele see piirang enam ei kehti. «See annab meie ettevõtetele otseligipääsu USA turule,» selgitas Hanso.

«Kaitsetööstus on Eestis väga kiiresti arenev sektor, kaitsetööstuse liidus on juba üle saja erineva ettevõtja, neist paarkümmend on tõsised eksportijad. Ameerika Ühendriikide kaitsetööstuse turg on kaugelt maailma suurim, umbes 600 miljardit dollarit,» lisas minister.

Kui siiani on Eesti ettevõtted teinud koostööd läbi vahendajate, siis nüüd saavad nad hakata tegema koostööd otse USA ettevõtetega. 

Eestile uusi kohustusi ei teki, vaid kokkuleppega korratakse riigihangete seaduses sätestatud kohustust kohelda kaitsehangetel kõiki pakkujaid (praegusel juhul USA omi) võrdväärselt omamaistega.

Kokkuleppele kirjutavad kaitseministrid alla järgmisel nädalal Brüsselis toimuva NATO kaitseministrite kohtumise raames. Kokkulepet ei ole vaja riigikogus ratifitseerida, see jõustub allakirjutamisest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles