Väikehaiglast saab elupäästvaid uuringuid vaid kindlal ajal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaire Aadamsoo sõnul on teenuste kättesaadavus Raplamaa haiglas hoopis paranenud.
Kaire Aadamsoo sõnul on teenuste kättesaadavus Raplamaa haiglas hoopis paranenud. Foto: Mihkel Maripuu

Põhja-Eesti regionaalhaigla juhatuse ettepanekul Raplamaa haiglat juhtima asunud Kaire Aadamsoo rääkis Raplamaa haigla EMO uuest töökorraldusest ja kinnitas, et oma maja meditsiinipersonalist ei ole plaanis lähiajal kedagi koondada.

«Emotsionaalsemalt väljendudes võiks öelda, et regionaalhaigla saatis oma töötaja Raplamaa haiglale investeeringuteks eraldatud raha päästma, mida haigla oli asunud kasutama igapäevaste kulude katmiseks,» kommenteeris Aadamsoo Med24le oma asumist Raplamaa haigla juhi kohale. Oma kõige olulisemaks ülesandeks peab Aadamsoo Raplamaa haigla jätkusuutlikuks muutmist ja haigla konsolideerimist regionaalhaigla tugi- ja meditsiiniteenustega.

Ta avaldas lootust, et sügiseks on Raplamaa haigla kulude ja tuludega nullis. Lisaks tuleks teha vajalikud investeeringud meditsiinitehnikasse ja vahenditesse. «Haiglal puudub igasugune pikaajaline finantsplaan investeeringute kohta. Ka see on üks lähiaja tööülesandeid,» lisas ta.

Kärbete tõttu rakendati Raplamaa haiglas 1. maist erakorralise meditsiini osakonna uut töökorraldust. Kui varem olid labori ja röntgeni teenused kättesaadavad esmaspäevas teedeni kell 8–16, siis nüüd on need teenistused tööl esmaspäevast pühapäevani kell 8–22. Seetõttu on haigla Aadamsoo sõnul nüüd märksa paremini valmis erakorraliste haigete teenindamiseks.

Kuna kulusid ei ole võimalik tõsta, siis lõpetati pikema lahtiolekuaja võimaldamiseks labori ja röntgeni koduvalve, mis tähendab, et ajal, mil labor ja röntgen ei tööta, tuleb valvearstil otsustada, kas haige uuringutega saab oodata hommikuni või tuleb ta saata Tallinna EMOsse. Aadamsoo sõnul EMO teenuste kättesaadavus Raplamaa haiglas kokkuvõttes paranes, sest nüüd on labor ja röntgen lahti just siis, kui suurem osa haigeid EMO poole pöördub, samas kui koduvalvest suur tolku ei olnud, sest pooleteisetunnine reageerimisaeg oli liiga pikk.

Kärbetega seoses on Raplamaa haiglast mõned inimesed ka koondatud. «Näiteks raamatupidamises oli Raplas kolm töötajat. Täna, kui raamatupidamine on konsolideeritud regionaalhaiglaga, on vajalik ainult üks töötaja. Tugiteenused ongi väikeste haiglate üks suur kulukoht, kui kõike tehakse oma jõududega ja tihti ka mitte piisavalt kompetentsete töötajatega,» rääkis Aadamsoo.

«Meditsiinipoolel kedagi koondada plaanis ei ole olnud ega ole ka lähemas tulevikus. Edasine sõltub juba järgmise aasta rahastamisest ja poliitilistest otsustest ja see ei puuduta ainult Raplat, vaid kõiki teisi haiglaid samamoodi,» lubas Aadamsoo.

Loe intervjuud Kaire Aadamsooga Med24st.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles