Eestlased olid osa viikingite maailmast (14)

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arheoloogid Mauri Kiudsoo (vasakul) ja Priit Lätti viikingiaegse mõõgaga, mida tuli konserveerimiseks kolm kuud järjest keeta.
Arheoloogid Mauri Kiudsoo (vasakul) ja Priit Lätti viikingiaegse mõõgaga, mida tuli konserveerimiseks kolm kuud järjest keeta. Foto: JUSS SASKA

Eestlased ei olnud viikingid, saame me teada sel suvel meremuuseumi viikinginäitustel. Kuid meie esivanemad kontrollisid viikingite tähtsaima kaubatee algust ja varustasid soorauaga Gotlandi sepatööstust. Ükski viiking ei oleks saanud seilata Ida-Euroopa sügavustesse, araabiamaadesse, Bütsantsi meiega kooskõlastamata.

13. augustil aga avatakse Lennusadamas pealkirja all «Viikingid: elu legendide taga» Rootsi ajaloomuuseumi koostatud näitus «We Call Them Vikings».

«Paksus Margareetas saab näha kõike, mis puudutab viikingiaega Eestis. Näitus algab eelviikingiajaga ja lõpeb perioodiga tükk aega pärast seda, ehk katab ära kogu perioodi, mille jooksul üldse saab viikingitest rääkida. Kusjuures kogu materjal on pärit Eestist ja näituse eesmärk on näidata, kui laiaulatuslik see materjal on,» rääkis meremuuseumi teadur Priit Lätti.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles