Kõrgepalgalistele sotsiaalmaksu lage ei ei tule (5)

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Priit Alamäe annab stipendiumi üle Prototroni 2 taotlusvooru võitjatele
Priit Alamäe annab stipendiumi üle Prototroni 2 taotlusvooru võitjatele Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

«Tööjõumaksud on Eestis kõrged ja see võinuks anda leevendust sektoritele, kus tippkvalifikatsiooniga tööjõud on põhiline kuluartikkel,» ütles IT-ettevõtte Nortal juht Priit Alamäe riigikogu poolt tagasi lükatud sotsiaalmaksu lae seaduseelnõu kohta. 

Alamäe lisas, et kui vaadata viimase 10 aasta statistikat, on ettevõtete kasumid ja investeeringud suhtena SKTsse järjest langenud, samas kui tööjõukulud on selges tõusus, kirjutab Äripäev.

Eelnõu komisjoni esindaja ja Reformierakonna liikme Remo Holsmeri sõnul ei olnud eelnõule eelarves ka rahalist katet ning eelnõu algatanud Vabaerakond arvas, et eelnõu miinus oleks esimese aasta eelarves 60 miljoni kandis, kuid valitsus arvutas siiski et see oleks natuke alla 90 miljoni. 

Idee seisnes selles, et sotsiaalmaksu maksmise kohustus säiliks kuni 4,5-kordse kolme kvartali keskmise mediaanväljamakse suuruse brutotöötasuni, IV kvartali seisuga oleks sotsiaalmaksu ülempiir 3451,5 eurot ja sellest ülespoole jääv palgatulu poleks enam sotsiaalmaksuga maksustatav.

«Üks oluline argument on tervishoiu ja pensionite õiglane finantseerimine, sest 4,5 mediaanpalka teeniv inimene ei tarbi tervishoiuteenuseid reeglina rohkem kui ühte mediaani teeniv inimene ja samuti ei ole head põhjust, miks ta peaks praeguseid pensione rohkem rahastama,» kommenteeris Eesti Tööandjate Keskliidu maksunõunik ja analüütik Raul Aron

Allikas: Äripäev

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles