Kert: suurim julgeolekurisk on välisriigist kontrollitav valitsus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johannes Kert.
Johannes Kert. Foto: Peeter Langovits.

Alanud valimisaastal on Eesti jaoks suurim julgeolekurisk korrumpeerunud ja välisriigi mõju all oleva valitsuse ametisse asumine, leiab kaitseministeeriumi nõunik kindralleitnant Johannes Kert.

«Kõige suurem julgeolekurisk valimisaastal on see, kui midagi läheb totaalselt valesti ja me saame korrumpeerunud ning välisriigist kontrollitava valitsuse,» ütles Kert BNSile antud intervjuus.  

Kert avaldas arvamust, et sellise asja juhtumise tõenäosus on küll väike, kuid kuskil kindlasti selle teostumise suunas tegutsetakse. «Vähemalt kellegi suure naabri unistustes võib selline valitsus Eestis olla.» 

Kerdi hinnangul tasub seetõttu kapo hoiatusi Venemaa mõjuagentide kohta tõsiselt võtta. «Miks ei peaks kapot tõsiselt võtma? Ma ei tea ühtegi põhjust selleks,» nentis ta.  

Seetõttu on Kerdi sõnul oluline ka alanud aastal pöörata suuremat tähelepanu vastuluurele. «Muutunud julgeolekusituatsiooni tõttu käitumist muutvate välisluurete tegevuse kontrollimiseks on soovitatav tugevdada vastuluuret,» selgitas Kert. «Pean siin silmas ka kaitsepolitseid.» 

Poliitikute rolli tähtsust riigi julgeolekus kirjeldab Kerdi hinnangul hästi kindral Colmar von der Goltz. «Tema on öelnud, et riigikaitse kõige olulisemaks eelduseks on riigi edukas poliitika. Kui Eesti riik on oma kodanikele ja siin elavatele rahvastele veetlev, siis nad tõusevad selle riigi kaitsele,» sõnas Kert.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles