Soome Koonderakond valis Stubbi asemel uueks esimeheks siseminister Orpo (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome siseminister Petteri Orpo.
Soome siseminister Petteri Orpo. Foto: Scanpix/AFP

Soome Koonderakond valis laupäeval parteikongressil uueks esimeheks siseminister Petteri Orpo, kes edestas parteijuhi valimiste teises voorus senist esimeest, rahandusminister Alexander Stubbi.

Orpo sai teises voorus 441 häält Stubbi 361 vastu.

Esimeses voorus kandideeris veel parlamendisaadik Elina Lepomäki, kes jäi kolmandaks ja langes konkurentsist.

Alexander Stubb. Foto: Scanpix
Alexander Stubb. Foto: Scanpix Foto: Lehtikuva/Scanpix

Rahandusminister ütles lüüasaamise järel, et kaks aastat on elus pikk aeg, mis võib olla ka elu parim. «Poliitikas ei tuleks kunagi olla kibestunud. Tuleb olla tänulik selle eest, mida on võimalik oma riigi heaks teha,» lausus Stubb.

Koonderakond kuulub koos Keskerakonna ja Põlissoomlastega Soome võimuliitu. Koonderakonnal on valitsuskoalitsioonis neli ministriportfelli.

Orpo on varem öelnud, et kavatseb võidu korral Stubbi ka rahandusministri kohal välja vahetada.

«Orpo esitleb nüüd ilmselt järgmise nädala lõpus oma erakonna uusi ministreid. President teeb nad seejärel teatavaks,» ütles Koonderakonna parlamendifraktsiooni esimees Arto Satonen AFP-le.

Stubb sai Koonderakonna esimeheks 2014. aastal ning juhtis Jyrki Kataineni järel 2014. aasta juunist 2015. aasta aprillini Soome valitsust.

2015. aasta aprillis võitis valimised Keskerakond eesotsas praeguse peaministri Juha Sipiläga.

Sipilä ütles laupäeval pärast koalitsioonipartneri Koonderakonna juhivahetust, et valitsuses on oodata kaadrimuudatusi, ent valitsusprogramm jääb samaks.

Keskerakonna esimees Sipila ütles, et Koonderakonna juhivahetus toob mõistagi kaasa vangerdusi ministrikohtadel, ent valitsusprogramm ei muutu.

Triatloniga tegelev ja sotsiaalmeediat usinalt kasutav Stubb oli kunagi Soome populaarseim poliitik, ent ta on olnud viimastel aastatel raskustes toetuse säilitamisega kodus ja välismaal ajal, mil Soome heitleb majandusraskustega.

Stubbi on kritiseeritud suutmatuse eest suurendada erakonna toetust, mis oli kunagi riigi suurim.

Orpol on Koonderakonnas seevastu suur toetus. Teda peetakse kahe jalaga maas seisvaks karjääripoliitikuks, kes on pälvinud tunnustust rändekriisi tõhusa käsitlemise eest.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles