NATO investeerib Eesti küberharjutusväljaku arendamisse

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Otse rindelt: selline vaatepilt avanes NATO suurimal küberkaitseõppusel «Cyber Coalition».
Otse rindelt: selline vaatepilt avanes NATO suurimal küberkaitseõppusel «Cyber Coalition». Foto: Ardi Hallismaa/mil.ee

NATO kõrgeim otsustusorgan Põhja-Atlandi Nõukogu kiitis reedel heaks võimepaketi, millega investeeritakse Eestis asuvasse küberkaitse harjutusväljaku arendamisse, teatas kaitseministeerium.

Investeering tõstab oluliselt küberharjutusväljaku tehnilist võimekust ning suutlikkust küberõppusteks vajalike keskkondade simuleerimiseks ning automatiseerimiseks, kinnitas kaitseministeerium. Lisaks võimaldab NATO investeering suurendada korraga õppustel osalevate meeskondade arvu ning parandab võimalusi mitme erineva õppuse samaaegseks korraldamiseks.

«2007. aastal oli Eesti esimene riik maailmas, mis sattus Venemaa riikliku küberrünnaku alla. Meil on ütlus, et mis ei tapa, teeb tugevaks - see kehtib selgelt ka kübervaldkonna kohta,» ütles kaitseminister Hannes Hanso. «Küberist on saanud selgelt Eesti nišivõimekus ja rahvusvaheliselt tunnustatud tugevus. Otsus NATO täiendavast toetusest meie küberkaitse arendamisse on järjekordseks märgiks usaldusest ning Eesti kõrgest küberkaitse tasemest,» lisas Hanso, kelle sõnul on Eesti NATO-s üks juhtivaid küberkaitse valdkonna edendajaid.

Eesti arendab küberkaitse harjutusväljakut alates 2011 aastast, NATO tippkohtumisel Walesis 2014. aastal võeti vastu otsus arendada Eesti küberharjutusväljakust välja NATO Cyber Range. Praegune rahastamisotsus on osa NATO küberharjutusväljaku elluviimise protsessist.

Kaitseministeeriumi kaitsetööstuse ja -innovatsiooni osakonna juhataja, NATO Cyber Range’i arendamise projektijuht Kusti Salm ütles, et NATO investeering tõstab oluliselt Eesti tehnilist võimekust küberkaitse õppuste ja väljaõppe läbiviimiseks.

«Investeeringu tulemusena on Eestis võimalik korraldada veelgi suurejoonelisemaid ning keerukamaid NATO küberkaitse õppuseid, väljaõpet ja ka keerukate IT-süsteemide testimist,» rääkis Salm. «Meie jaoks on oluline, et NATO sõjaväelased ja küberkaitse eksperdid hakkavad nüüd Eesti küberkaitse harjutusväljakut oluliselt rohkem kasutama.»

Küberkaitse harjutusväljakut kasutatakse küberkaitse õppusteks, väljaõppeks ja testimiseks. Sisuliselt on tegemist polügooniga, kus on võimalik harjutada küberründeid ning IT-süsteemide vastupidavust ilma igapäevases kasutuses olevaid süsteeme kahjustamata.

Küberharjutusväljak on võimas spetsiifiliste omadustega infotehnoloogiline süsteem, mille riist- ja tarkavara imiteerib reaalseid arvutivõrke ning selles liikuvaid andmemahte. Eesti küberharjutusväljaku riistvara asub kaitseväe staabi- ja sidepataljoni ning NATO küberkaitsekoostöö keskuse ruumes, kuid sellele saab võimaldada turvalist juurdepääsu üle maailma asuvatest arvutitest.

Eesti harjutusväljakul viiakse läbi kahte maailma suurimat rahvusvahelist küberõppust, NATO küberkaitsekoostöö keskuse korraldatav Locked Shields ning NATO õppus Cyber Coalition. Lisaks viiakse küberkaitse harjutusväljakul läbi kaitseministeeriumi ning IT-Kolledži koostöös küberolümpiat ning paljusid erinevaid küberkaitse väljaõppeprogramme. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles