Terviseblogija pakub välja, mis võiks tegelikult olla spordijoogi sees ja mis mitte

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Terviseblogi brenafitness.eu autor Sille Martma kirjutab ainetest, mis on vajalikud treeningust taastumiseks. Osa neist on spordijookides ka olemas, osa mitte.

Enne nende toredate keemiliste elementide poole pöördumist räägin lisatud süsivesikutest. Paljudes spordijookides on lisatud süsivesikuid (ehk suhkruid), mis teoreetiliselt on meie kehale head ja vajalikud. Süsivesikud annavad kehale energiat ning pärast trenni on hea neid uuesti natuke peale laadida, et kehale energiat juurde anda. See aga tähendab seda, et keha võtab energiat sellestsamast suhkrust ning ei hakka põletama rasva, sest süsivesikust on palju lihtsam energiat kätte saada. 

Seega, kui sul on soov rasva põletada ja mõned kilod kaotada, siis otsi spordijooki, milles ei ole suhkrut sees! Kui oled kõva sportlane ning kilosid vaja vähendada pole, võid suhkruga spordijooke tarbida, kui see muus osas su päevaste toitainetega klapib. Lisaks tasub meeles pidada, et suhkur spordijoogi sees pärsib seal sisalduvate vitamiinide imendumist, mistõttu tuleb tähelepanelikult jälgida, kas neid ikka saab päeva jooksul piisavalt.

Ideaalis võiks sisaldada tugeva treeningu toetuseks mõeldud taastumisjoogid raku biokeemiliste protsesside toetuseks kõiki järgnevaid vitamiine ja mineraale:

Tiamiin ehk B1-vitamiin. Leidub: hirss, kaerahelbed, linnuliha, rukis, kala, täisteraviljatooted, päevalilleseemned.

Riboflaviin ehk B2-vitamiin. Leidub: piim, munakollane, maks.

Niatsiin ehk B3-vitamiin. Leidub: maks, munad, piim, kaunviljad.

Pantoteenhape ehk B5-vitamiin. Leidub: maks, pärm, munad, piim, kaunviljad, täisteraviljatooted, tomat.

Lipoaat soodustab glükoosi (suhkru) liikumist lihasrakkudesse. Seda ilmselt spordijooki lisatud pole, aga seda ainet saab näiteks brokolist, spinatist ja punasest lihast.

L-karnitiin on vajalik põhimõtteliselt rasvapõletuseks. Kindlasti oled seda ka mitmete pudelite peal helklemas näinud. Leidub piimas ja eriti hea allikas on rohumaal kasvatatud veis.

Biotiin ehk B7-vitamiin. Leidub: looma maks, neerud, munad, pärm.

Kaltsiumi vajalikkuse kohta oled ilmselt juba nii palju lugenud ja kuulnud, et ma ei hakka üle kordama. Leidub: kaunviljad, kala, maitsetaimed, rohelised köögiviljad, kapsad.

Magneesiumi tarbimine on eriti sportivale inimese väga oluline. Leidub: vetikad, meretaimed, nisuidud, mandlid, erinevad pähklid ja seemned ning kakao. Paljudel inimestel esineb magneesiumipuudus, seega siinkohal soovitan seda näiteks pealemääritava õlina juurde tarbida – imendub naha kaudu päris hästi! 

Osal neist vitamiinidest on selgituseks väga keerulised biokeemilised põhjused, miks kehal neid vaja on ning ma pigem ei hakka kedagi selle keerulisusega tüütama, seega siinkohal pead lihtsalt (või ei pea) usaldama, mida siin välja tõin. 

PS! Nagu sa nägid, siis nende elementide juurde olid mul välja toodud toidud, kust neid leida võib. See tähendab, et tegelikult ei ole vaja trennist taastumiseks minna (kallist) spordijooki ostma. Kui sul on võimalik pärast trenni süüa hoopis mingi kerge eine (nt treenid kodus või võtad termokarbiga kaasa), siis tee seda! Ja kui sa nüüd kõiki aineid 100 protsenti oma taastumisse kaasata ei saa, ei juhtu ka midagi! Söö pärast trenni veiseliha ja rohelist salatit, peale seemneid-pähkleid ning joo piima kõrvale! 

PPS! Paljude vitamiinide ja mineraalide imendumist pärsivad liigne alkohol, tärklis, kohv! 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles