Ilves jättis 21 kurjategija armuandmispalved rahuldamata (1)

Andres Einmann
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves.
President Toomas Hendrik Ilves. Foto: Elmo Riig / Sakala

President Toomas Hendrik Ilves jättis täna allkirjastatud otsusega rahuldamata 21 süüdimõistetud kurjategija armuandmispalved.

President jättis muu hulgas rahuldamata autos ohvril kõri läbi lõiganud Heino Nõmme armuandmispalve. Harju maakohus mõistis Heino Nõmme 2013. aasta mais süüdi mõrvas ja karistas teda 14-aastase vangistusega.

Eeluurimisel kogutud andmetel oli Nõmme ööl vastu 22. juulit 2012 kaasreisijana sõitmas autos Tallinnast Haapsallu. Mingil hetkel tekkis tagaistmel viibinud purjus Nõmmel tüli juhi kõrval istunud tuttava mehega. Nõmme haaras pikemalt mõtlemata noa ja lõikas 1955. aastal sündinud mehel kõri läbi. Ohver suri sündmuskohal.

Möödunud kümnendi alguses mõistis kohus Heino Nõmme süüdi tapmiskatses ja mees kandis selle eest ära kaheksa-aastase vangistuse.

President ei andnud armu ka oma vanemate tapmiskatse eest vanglakaristust kandvat Sven Söödile.

1976. aastal sündinud Sööt mõisteti 2013. aasta aprillis üheksaks aastaks vangi. Süüdistuse järgi puhkes Söödil 2012. aasta 14. septembri öösel Ambla vallas asuvas talus tüli vanematega. Tüli käigus tungis Sööt emale kallale ja kägistas teda riietest sikutades. Ema üritas sahvri akna kaudu põgeneda, kuid poeg takistas teda ja vägivallatses ema kallal, kuni too teeskles surnut.

Sööt peksis ka oma isa, kes kaotas teadvuse. Vanemate peksmise lõpetanud, pani Sööt toas tooli põlema, et tekitada majas tulekahju, ja lahkus kodust. Emal õnnestus siiski majast välja pääseda ja abi kutsuda.

Presidendilt ei saanud armu ka Tiiu Fadejeva, kes tappis 2011. aasta veebruaris joomingu käigus tekkinud tülis oma mehe. Kohus tunnistas Fadejeva süüdi tapmises ja karistas teda kuueaastase vangistusega.

Süüdistuse järgi tekkis Fadejeval 2011. aasta 19. veebruari õhtul Narvas Gerassimovi tänaval asuvas korteris pärast ühist joomingut mehega riid. Tüli käigus haaras naine laualt kööginoa ja lõi sellega meest, kes sai raskelt vigastada.

Sündmuskohale kutsutud kiirabi toimetas mehe haiglasse, kuid arstidel ei õnnestunud tema elu päästa ning ta suri.

Ilves jättis oma otsusega rahuldamata järgmiste kurjategijate armuandmispalved:

Vladislav Akulin, sündinud 1989

Vladimir Baltsatesku, sündinud 1982

Andrei Barzii, sündinud 1983

Tiiu Fadejeva, sündinud 1970

Priit Ingeland, sündinud 1992

Jevgeni Kapralov, sündinud 1990

Heino Katajev, sündinud 1964

Sergei Kišunas, sündinud 1967

Zara Loginova, sündinud 1968

Stanislav Maiste, sündinud 1987

Heino Nõmme, sündinud 1953

Ago Pisuke, sündinud 1970

Vitali Platonov, sündinud 1984

Madis Pretke, sündinud 1957

Dmitri Pushilkin, sündinud 1967

Margus Suursaar, sündinud 1977

Sven Sööt, sündinud 1976

Sergei Zaikin, sündinud 1978

Aleksandr Trofimenko, sündinud 1986

Roman Vassiljev, sündinud 1983

Piret Väli, sündinud 1990

Presidendi otsus jõustub allakirjutamisele järgneval päeval.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles