Tänavu väljastatud ID-kaardid on vigased

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Mihkel Maripuu

Politsei- ja Piirivalveamet (PPA) avastas uute ID-kaartide ja elamisloakaartide kiipides tootmisvea, tänavu väljastatud 46 veaga kaarti vahetatakse välja alates kolmapäevast.

Kokku puudutab probleem 46 inimest, kes on 2011. aastal taotlenud kiirdokumenti,
mida väljastatakse Tallinna teenindustes. Dokumentide väljaandja PPA ja kaarditootja Trüb AG vabandavad inimeste ees tekkinud ebamugavuste pärast.

Möödunud reedel avastas PPA, et uue dokumendi kiip ei tööta, mistõttu ei saa kaarti kasutada digitaalseks isiku tuvastamiseks ja allkirjastamiseks. PPA teavitas probleemist kaartide tootjat, kes praeguseks on tuvastanud probleemi olemuse ning lahendab seda.

Veaga kiip ei mõjuta kaardi kasutamist füüsilise isikut tõendava dokumendina. See tähendab, et inimene saab kiibiprobleemiga dokumenti esitada näiteks piiriületusel ning muudes isikutuvastamise olukordades.

PPA peadirektori asetäitja kodakondsuse ja migratsiooni alal Margit Ratnik ütles, et amet võtab ühendust kõikide veaga dokumendi saanud inimestega, et selgitada neile tekkinud olukorda ning pakkuda võimalikke lahendusi.

Trüb AG esindaja Eestis Trüb Baltic AS tegevdirektor Andreas Lehmanni sõnul on tegemist kahetsusväärse juhtumiga. «PPA-le tarnitud uute kaartide kiipidel oli osa funktsioone kasutaja arvuti jaoks nii-öelda kättesaamatud. Oleme praeguseks vea avastanud ning töötanud välja laheduse,» kinnitas Lehmann. «Paraku olid testimiseks kasutatud ja reaalselt väljastamisse minevad kaardid pärit erinevatest partiidest, mistõttu jäime tõrke avastamisel viimasele minutile.»

Trüb AG korvab Eesti riigile kiibiprobleemist tekkiva lisakulu.

Tekkinud probleem ei mõjuta tavakorras taotletud isikutunnistusi ja elamisloakaarte, need väljastatakse tähtaegselt ning toimiva kiibiga.

Enne 2011. aastat välja antud ID-kaardid kehtivad ja toimivad e-keskkonnas jätkuvalt edasi ning neid pole vaja välja vahetada enne nende kehtivustähtaja lõpu lähenemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles