USA ja Venezuela üritavad suhteid paigata

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisminister John Kerry ütles Ameerika Riikide Organisatsiooni (OAS) peaassambleel Dominikaani Vabariigis, et olukord Venezuelas on tõsiselt murettekitav.
USA välisminister John Kerry ütles Ameerika Riikide Organisatsiooni (OAS) peaassambleel Dominikaani Vabariigis, et olukord Venezuelas on tõsiselt murettekitav. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA

USA ja Venezuela valitsused teatasid teisipäeval, et alustavad uusi kõrgetasemelisi läbirääkimisi suhete parandamiseks.

Venezuela president Nicolas Maduro ütles televisioonis vahendatud pöördumises, et riigid on kokku leppinud "dialoogi uuesti alustamises".

USA välisminister John Kerry kinnitas ajakirjanikele ühtlasi, et saadab Venezuela pealinna saadiku "niipea, kui võimalik".

USA välisminister John Kerry kutsus varem päeval Maduro valitsust vabastama poliitvangid ning tegelema tõsise toidunappuse leevendamisega. Kerry ütles Ameerika Riikide Organisatsiooni (OAS) peaassambleel Dominikaani Vabariigis, et olukord Venezuelas on tõsiselt murettekitav.

Ta kutsus Maduro valitsust "vabastama kõik poliitvangid, austama väljendusvabadust ning likvideerima toidunappuse".

Maduro süüdistab Ühendriike omakorda "brutaalse surve" avaldamises Kariibi mere regioonile eesmärgiga tema riiki isoleerida.

Venezuela võimud teavitasid teisipäeval ühtlasi, et avaliku sektori töötajad naasvad viiepäevase töönädala juurde, sest riiki vaevanud kuivus on järele andmas. Venezuela energiaminister kinnitas nädala alguses, et vee hulk on Guri hüdroelektrijaamas peaaegu normaliseerunud. Hüdroelektrijaam toodab pea 70 protsenti riigi elektrivajadusest.

Venezuela võimud kärpisid vahepeal tööpäevi, sest lootsid sellega elektrit säästa.

Venezuela sotsialistlik valitsus on raskustes riigi naftal baseeruva majanduse kokkuvarisemise tõttu. Opositsioon saavutas jaanuaris kontrolli 167-liikmelise parlamendi üle ja on lubanud presidendi enne tema ametiaja lõppu 2019. aastal ametist kõrvaldada.

Venezuela on langenud majanduslikku katastroofi seoses naftahindade kukkumisega maailmaturul.

Venezuela saab 96 protsenti kaubandustuludest naftast, mistõttu ei ole riigil enam raha toidu, medikamentide ja teiste hädavajalike kaupade importimiseks välisriikidest.

Prognooside kohaselt ulatub Venezuela inflatsioon sel aastal 700 protsendini, seades ohtu Maduro ning sotsialistliku majandusmudeli, mille ta sai päranduseks oma eelkäijalt, 2013. aasta märtsis surnud Hugo Chávezilt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles