USA president kohtus Valges Majas dalai-laamaga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dalai-laama
Dalai-laama Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama kohtub kolmapäeval Valges Majas Tiibeti vaimse juhi dalai-laamaga, edastas riigipea administratsioon.

Obama viis läbi Washingtoni harjumuspärase poliitilise rituaali, mis toimub Hiina mitteärritamiseks väljaspool avalikkuse ja eelkõige meedia vaatevälja. Kohtumise madalast profiilist annab tunnistust asjaolu, et dalai-laama sisenes Valgesse Majja tagaukse kaudu.

Obama on võõrustanud Valges Majas dalai-laamat pärast ametisse astumist 2009. aastal kolm korda. Iga kord on president üritanud kohtumise suletud uste taga korraldamisega selle järelmeid pehmendada.

Kohtumine peeti Valge Maja ovaalkabineti asemel ühes teises ruumis ning meedia kohtumisele kutset ei saanud.

Hiina teatas kohtumise eel, et see kahjustab vastastikust usaldust ja koostööd Ühendriikidega.

«Hiina välisministeerium on avaldanud USA poolele protesti, väljendades meie jõulist vastuseisu sellisele korraldusele,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Lu Kang ajakirjanikele.

«Obama ja dalai laama kohtumine saadab Tiibeti iseseisvust taotlevatele separatistlikele jõududele vale signaali,» sõnas Lu.

Obama nimetab dalai laamat regulaarselt oma heaks sõbraks.

Hiina okupeeris Tiibeti 1950. aastal.

Dalai laama elab alates 1959. aastast Indias eksiilis.

Dalai laama teatas 2011. aasta märtsis, et loobub poliitikast ja jääb edaspidi vaid tiibetlaste vaimseks juhiks.

Hiina võimude hinnangul püüab dalai laama leida välisriikide toetust oma poliitilistele eesmärkidele. Peking on nimetanud dalai laamat «poliitiliseks pagulaseks, kes on pikka aega harrastanud usu kattevarjus Hiina-vastast separatistlikku tegevust» ja «hundiks lambanahas».

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles