Kruuse: kvaliteetsel teraviljaseemnel on suur ekspordipotentsiaal (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Kruuse.
Urmas Kruuse. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Maaeluministri Urmas Kruuse sõnul aitaks kvaliteetse sertifitseeritud teraviljaseemne kasutamine Eesti teraviljakasvatajate konkurentsivõimet tõsta ning lisaks peaks senisest rohkem panustama kvaliteetse seemne ekspordile.

«Teraviljale on viimastel aastatel jõuliselt uusi turgusid otsitud ning möödunud aastal viidi juba üle poole kodumaisest teraviljasaagist välismaale. Kuid eduka teraviljakasvatusmaana on Eestil oluline potentsiaal kindlasti ka teraviljaseemne ekspordis, mis ekspordiartiklina on suurema lisandväärtusega ning võimaldaks saada paremat hinda. Samas ei peaks me piirduma ainult teraviljaseemnega, vaid vaatama kogu seemnemajanduse potentsiaali,» ütles Kruuse pressiteates.

Kruuse sõnul on kvaliteetne ja haigustevaba seeme igasuguse taimekasvatuse alus ning edasiseks arenguks on kõrge kvaliteediga seeme üks võtmeküsimusi. «Mullu koristati Eestis läbi aegade suurim teraviljasaak, mis esimest korda ületas pooleteise miljoni tonni piiri. Kindlasti on hea saagikuse üheks põhjuseks aina paremad sordid ja kvaliteetsem seeme. Siiski näitab statistika, et sertifitseeritud teraviljaseemet kasutakse vaid väiksel osal külvipinnast,» ütles ta.

Kruuse astus kolmapäeval üles 15.-21. juunini Tallinnas toimuval Rahvusvahelise seemnekontrolli assotsiatsiooni ISTA 31. kongressil, mis toob Eestisse üle 300 teadlase, seemnetootja ja seemnekontrolli asutuse juhi enam kui 40 maailma riigist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles