Simson: keskerakondlaste küüditamisavalduse vastasus on «kistud uudis» (20)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Erik Prozes

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimehe Kadri Simsoni sõnul peaks kõigi 18 saadiku käest küsima, miks nad ei toetanud juuniküüditamist puudutavat riigikogu avaldust ja neist vaid seitsme keskerakondlase väljatoomine on «kistud uudis».

«Riigikogus on 101 liiget ja avalduse poolt jättis hääletamata 18 saadikut,» vastas Simson BNSi palvele kommenteerida seitsme vene emakeelega keskerakondlase käitumist, kes jätsid juuniküüditamist puudutavale avaldusele enda hääle andmata.

Väitele, et 11 saadikut puudus istungilt, vastas Simson, et «nad ei puudunud, lihtsalt nad olid kohaloleku kontrolli ajal kuskil mujal».

Riigikogu mälestas eilse istungi alguses juuniküüditamise ohvreid leinaseisakuga ja võttis vastu avalduse, milles on öeldud, et riigikogu mälestab neid inimesi, kes 75 aastat tagasi vägivaldselt küüditati ning kellest paljud kaotasid oma pered ja elu.

Istungil olid küll kohal, kuid jätsid hääletamata keskerakondlased Dmitri Dmitrjev, Olga Ivanova, Mihhail Korb, Valeri Korb, Martin Repinski, Mihhail Stalnuhhin ja Vladimir Velman.

Hääletusprotokolli järgi aga puudusid istungilt keskerakondlane Rein Ratas, reformierakondlased Deniss Boroditš, Ants Laaneots, Kalle Palling ja Imre Sooäär, Vabaerakonna fraktsiooni liikmed Jüri Adams, Monika Haukanõmm ja Ain Lutsepp, Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna fraktsiooni liikmed Jaak Madison ja Henn Põlluaas ning Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Juhan Parts.

«Arvan, et see [Keskerakonna seitse saadikut jätsid küüditamisavaldusele hääle andmata] on kistud uudis ja Keskfraktsioon tegi omalt poolt avaldusele parandusettepanekud, mida kõike arvestati ja fraktsioon toetas seda. Meil ei olnud fraktsioonis mingit arutelu selle üle, et me ei toeta. See ei olnud organiseeritud, mida näitab ka see, et valdav enamus Keskfraktsiooni liikmeid seda eelnõu toetas. Aadu Must pidas ka kõne ja hääletuselt puudunud inimestest enamik ei olnud meie fraktsiooni liikmed,» rääkis Simson.

Keskerakonna fraktsiooni juhi sõnul on hääletamata jätnute ühine nimetaja - vene emakeel - otsitud.

«Paraku on nii, et riigikogus on 101 liiget ja eks igal inimesel 18st oli oma põhjus. Ja kui ajakirjandus teeks ausat ajakirjandust, küsiks kõigi 18 käest hääletamata jätmise põhjust, mitte ei teeks pealkirja, et see puudutas kuidagi Keskerakonda,» lausus Simson.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles