Kaitseväe luurajad saavad õiguse koguda teavet ka välismaal (5)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaitsevägi.
Kaitsevägi. Foto: Ove Maidla

Riigikogu võttis tänasel istungil vastu kaitseväe korralduse seaduse muutmise seaduse, mis annab kaitseväe luurele muu hulgas õiguse teha teatud infokogumise toiminguid väljaspool Eestit.

Seaduse vastuvõtmise poolt hääletas 90 kohal olnud riigikogu saadikust 85 ja viis saadikut jättis hääletamata.

Seaduse kohaselt antakse kaitseväele õigus teha teatud infokogumise toiminguid väljaspool Eesti riiki. Seni oli kaitseväel selline õigus ainult rahvusvahelise sõjalise operatsiooni piirkonnas.

Samuti laiendab seadus kaitseväe õigusi tegutseda olukorras, kus info kogumine eeldab oma isiku varjamist. Selleks on ette nähtud variisiku regulatsioon, mille järgi kaitseväelase seos kaitseväega on varjatud.

Tsiviilkontroll kaitseväe luuretegevuse üle on tagatud teenistusliku järelevalvega kaitseministeeriumis ja sisekontrolli meetmetega kaitseväes.

Lisaks on riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve komisjonil õigus saada infot kaitseväe luuretegevuse kohta, kutsuda välja isikuid, nõuda dokumente tutvumiseks ning pöörduda kahtluse korral uurimisasutuse või õiguskantsleri poole.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles