Männil: metsloomadele on tänavune talv kergem kui eelmine

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Keskkonnateabe keskuse ulukiseireosakonna juhataja Peep Männil rääkis, et tänu sula- ja külmade ilmade vaheldumisele on metsloomadel tänavu võrreldes mulluse karmi talvega kergem metsas hakkama saada, kuid tegelikud kahjud selguvad siiski varakevadel.

«Hommikul oli lumel jääkoorik peal, aga nüüd jälle sulatab ja läheb pehmemaks,» rääkis Männil. «Praegused ilmaolud on loomadele igal juhul soodsamad kui mullune karm talv.»

Tema sõnul valmistab paks lumi raskusi eelkõige kitsedele ja põtradele, kes oma peenikeste jalgadega sellest läbi vajuvad. Keeruline aeg on Männili sõnul praegu ka hiiresööjatel, sest närilised toimetavad sügaval lume all ja neid ei saa kätte.

Seni pole metsloomade arvukuse langust veel täheldatud, kuid talve tegelik mõju avaldub tema sõnul alles kevadel.

Mullu langes karmi talve tagajärjel oluliselt nii kitsede kui ka kakkude arvukus. Samuti jäi oravaid Männili sõnul vähemaks – ilmselt sattusid paljud neist hiirte puudusel suuremate lindude toidulauale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles