Milliseid taimi korjata juunis? (2. osa)

, fütoterapeut, Karepa ravimtaimeaia perenaine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Harilik mailane kasvab okaspuumetsades, vahel ka metsaservades või koduaias, kui mets on lähedal.
Harilik mailane kasvab okaspuumetsades, vahel ka metsaservades või koduaias, kui mets on lähedal. Foto: Internet

Juunis saab oma aiast juba rohelist sibulat, küüslaugupealseid, rediseid ja palju muud, mida on maha pandud. Samas on ka mets ja aas rikkalikult täis tervendavaid taimi.

Kui kevade hakul sai karulaugust isu täis söödud, siis juunis on võimalus murulauguga maiustada. Maheda maitse tõttu sobib murulauk salatitesse, supi peale, kalasuppidesse ja -vormidesse ning munaroogadesse.

Oleme purki pandud murulauku ka sügavkülmutanud, et seda talvel toidu sees kasutada. Eriti toredad on murulauguõied, mille sees on väike sibul. Neid kasutame suvistes salatites ja paneme mõne karbi ka sügavkülma.

Murulauk on täis vitamiine, sisaldab vähesel määral allitsiini, millel on mikroobivastane toime, soodustab seedimist, aitab soolte lõtvuse ja kõhukinnisuse korral ning suurendab sperma hulka.

Kummel

Kes veel jõudnud pole, külvake juunis või isegi juuli algul kummelit, siis saate seda edaspidi oma aiast korjata. Parim aeg kummelit külvata on küll sügisel või varakevadel lume peale, kuid ka praegu võib seda veel teha, eelistades vihmast ilma, et seeme ära ei kuivaks. Kummel külvatakse maapinnale ning seemneid ei kaeta mullaga. Pigem tuleb kasuks igapäevane kastmine.

Kummel on põletikuvastase toimega, spasme lõõgastav ja rahustav taim. Seda kasutatakse seespidiselt seedehäirete ja põletike korral, välispidiselt antiseptilise ja põletikuvastase vahendina. Kummel hävitab streptokokke ja stafülokokke. Tegemist on Eestis ühe enim armastatud teega, mida antakse ka väikestele laste seedehäirete, hambapõletike ja kurguvalu korral. Kummelitee sobib hästi õhtuseks rahustavaks teeks. Ühekordne annus on kolm grammi droogi. Ärge kasutage, kui teil on kõrvõieliste taimede talumatus või kui olete nende suhtes tundlik.

Kummeliga nahasalvi valmistamiseks puista kummeliõied kuuma õli või rasva sisse, hoia tund aega soojas kohas ja kurna. Õlile võib lisada kümnendiku jagu sulatatud vaha.

Põdrakanep

Raiesmikel, metsaservas ja heinamaa ääres kasvav põdrakanep on tuntud teetaim ning mais ja juuni alguses võib seda kasutata ka salatis. Põdrakanepi juurtest on tehtud jahu ja isegi viina aetud.

Põdrakanep on elujõudu andev ja põletikuvastane, hormonaalsüsteemi korrastav, immuunsüsteemi tugevdav ja rahustava toimega taim. Aitab meeste eesnäärme suurenemise, mao limaskesta põletiku ja sooltepõletike ning maohaavandite korral. Nii rahvameditsiin kui ka farmaatsiatööstus on taime kasutanud ka vähiravis.

Sisaldab tanniine, limaaineid, mineraale (raud, nikkel, tsink, vask, boor), steroide, kumariine ja vitamiine. Juunis tasub varuda just lehti, need on värsked ja sobivad nii teeks kui ka rohejahuks (koos nõgese, pune ja peedilehtedega).

Harilik mailane

Harilik mailane kasvab okaspuumetsades, vahel ka metsaservades või koduaias, kui mets on lähedal. Armastab kasvada kivide vahel. Kui metsas jookseb see pika väädina, siis pärast metsa mahavõtmist hakkab jõudsalt kasvama ja moodustab lausa vaipu.

Raiesmikel leian mailased alati üles kõige kõrgemalt kivisemalt kohalt. Ühest kohast on seda hea korjata üks-kaks aastat, seni kuni raiesmik võssa kasvab. Taime võib tuua ka koduaeda kiviktaimlasse kivide vahele roomama. Siis on ravim lähedalt võtta. Multšiks sobivad sellel kuuse- ja männiokkad nii nagu looduseski.

Toimeained on tanniinid, limaained, steroidid, aukubiin, saponiinid, mõruained, kohvhappe derivaadid ja eeterlikud õlid. Raviomadused on ainult harilikul mailasel, teistel mailase liikidel neid pole. Korjata tuleks õitsvaid võrseid, neid kääridega ära lõigates. Pärast korjamist puhastage taim metsasodist ja kuivatage 30–35 kraadi juures. Abi on saadud ka sügisel ja talvel korjatud mailaseteest, kui taimel sel ajal just lehed mustad pole.

Harilik mailane aitab parandada aju verevarustust, puhastab veresoonte seinu, vähendab kolesteroolisisaldust ja sellega kaasnevat kõrget vererõhku. Parandab põie tööd, alandab veresuhkru taset. On inimesi, kes on mailase pikaajalisel tarvitamisel saanud kolesterooli ja vererõhu korda. Veel on seda tarvitatud insuldist taastumise ajal ning puhastava toime tõttu aitab see peavalu vastu. Proviisor Kaljo Mandre rääkis ikka, et kui pea on uimane ja kõrvad kohisevad, siis aitab harilik mailane.

Taim on põletikuvastase ja kudesid taastava toimega. Aitab kanahapõletike, köha, bronhiidi, kusepõie-, kusiti-, mao- ja sooltepõletike korral. Samuti on sellest abi suu ja kurgu limaskestapõletike ravimisel. Päevane annus on 4–6 grammi droogi ehk kuni kolm tassi teed päevas. Raseduse ajal tuleks mailase kasutamisega olla ettevaatlik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles