Puidumeister ja toiduainetööstur lõikavad kasu kadakast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodumaisel kadakal on väga palju kasutusvõimalusi.
Kodumaisel kadakal on väga palju kasutusvõimalusi. Foto: Arvet Mägi

Kadakale mõeldes tulevad esimesena meelde kindlasti Saaremaa ja kadakapuust tehtud omapärase lõhnaga võinoad, mida mandrile suveniiriks kaasa osta saab. Tegelikult on puul aga heade omaduste tõttu veel sadu kasutusvõimalusi. 

Teatavasti tehakse kadakapuust nii õlletoobreid, võinuge, pannilabidaid, lõikelaudu, suhkrutoose kui ka ehtekarpe. Eriti populaarsed on need tooted suveniiripoodides. Botaanik Peeter Vissak kirjutab, et muinasajal valmistati kadakapuust isegi relvi – vibusid ja odavarsi. Miks aga on kadakas teiste puudega võrreldes niivõrd armastatud? Üks põhjus on kindlasti kadakapuu omapärane virgutav lõhn ja kaunis struktuur. Usutakse, et kadakapuust köögitarbed annavad nendega valmistavatele toitudele edasi erilise väe. Juba vanad eestlased kasutasid kadakasuitsu, et kurje vaime toast peletada, samuti puhastati kadakasuitsuga tuba, kui perre oli sündimas laps. Kadakas pidi aitama ka nõidade ja kodukäijate vastu.

Vajalik toiduaine

Kadakas pole enam ammu lihtsalt tööriistade valmistamiseks kasutatav puu. Juba Vana-Vene köögis kasutati kadakamarju vürtside asemel toidu maitsestamiseks. Tänapäevane Eesti toidutööstus kasutab üha enam kadaka häid omadusi. Etnobotaanikud Renata Sõukand, Raivo Kalle ja Ester Bardone on kadakat kui Saaremaale omast toiduainet uurinud ja sellest põhjaliku artikli kirjutanud. Kalle sõnul tõstab kadaka populaarsust ilmselt toiduainetootjate avastus, et kadakamarjad toiduaineis soodustavad läbimüüki. Kalle ütleb, et meil on tegelikult traditsiooniliselt vähe maitsetaimi kasutatud, kuigi looduslikke maitsetaimi on meil omajagu.

„Kadakas on üks väheseid, mida on kasutatud, ja inimesed on selle maitsega harjunud. Kadakas on toiduainetootjale kindla peale minek,” räägib ta. Artiklis toovad etnobotaanikud välja, et Saaremaal hakati viis aastat tagasi valmistama kadakasiirupit, mida tegijad nimetavad maailmas levinud vahtrasiirupi kodumaiseks sugulaseks. Toote atraktiivsemaks muutmiseks mõtlesid Leedri küla naised välja legendi siirupiemandatest ning toode, mida enne olemaski ei olnud, osutus ootamatult menukaks. Tänaseks on kadakasiirupi tootjaid juba rohkem kui üks. Samuti saab Saaremaalt kaasa osta kadakaleiba, mille retsepti leiab ka internetist. Leiva koostises kasutatakse kadakamarjadest tehtud tõmmist.

Juba aastaid on eestlaste seas populaarne Saaremaa piimatööstuse kadaka suitsujuust, mis on pälvinud „Tunnustatud Eesti maitse” märgise. Lisaks on viimastel aastatel välja mõeldud põnevaid kadakamarju sisaldavaid tooteid. Hiiumaa naised Ly Kaups ja Heli Hahndorf on kokku pannud lausa eriliste kadakatoodete sarja, kuhu toiduainetest kuuluvad kadakane maitsesool rosmariiniga, kadakamarjasinep, kadakamarja-mündi˛elee ning kadakane mustikamaius. Mõnest poest saab osta kadakamarjadega maitsestatud lõhet. Loomulikult on kadakas hinnatud alkohoolsete jookide koostisosa. Etnobotaanik Raivo Kalle pakub välja, et varsti võiks kadakamarjadest hakata tootma näiteks limonaadi. Tema sõnul on aga kodumaine tooraine tihti liialt kallis ja seetõttu kasutatakse Eesti toiduainetetööstuses praegu pigem Saksamaalt toodud kadakamarju.

Ravib üheksat haigust

Kadakat on läbi aegade peetud imerohuks. Vanasõna ütleb: „Kadajemarja olla ütsme haiguse vastu.” Professor Aili Paju sõnul on Eestimaal kadakat ravimina kasutatud juba alates 16. sajandist, kui kadakaõliga raviti jooksvavalu ja nahahaigusi. Kadakamarjade raviomadused on au sees tänapäevalgi. Uurijad on leidnud neist üle kümne tuhande toimeaine, mis tervendavalt mõjuvad. Kadakaokkad sisaldavad 2,7 protsenti C-vitamiini ning marikäbides on rohkelt kiudaineid, orgaanilisi happeid ja mikroelemente.

Doktor Paju jutu järgi on aga ühes asjas sama meelt nii tänapäeva arstiteadus kui ka rahvameditsiin. Nimelt pikaajalise tarvitamise korral võib kadakas neerukudet ärritama hakata. Seega ei ole seda soovitatav kasutada ägeda neerupõletiku või muude neeruhaiguste korral. Kadakaga saab vaevusi leevendada igaüks omas kodus. Vanarahvas ütleb, et kõik haigused on võimalik eemal hoida, kui iga päev üks kadakamari sisse süüa. Kui näiteks kadakaokstele kuuma vett peale kallata ja tekkinud auru sisse hingata, saab lahti köhast ja nohust. Veel aitab see kopsuhaiguste vastu. Okstega saab tavalisest vanniveest valmistada ravivett, mis aitab liigesehaiguste ja reuma vastu.

Asendamatu saunasõber

Samuti peetakse kadakavihaga saunas käimist teistega võrreldes ravitoimelisemaks. Kadakaviht pidi vihtlejale andma erilise elujõu. Kõiki saunavihtu tuleb enne pehmemaks leotada, kuid kadakaviha puhul on see eriti tähtis. Kuuma vette tuleks kadakaviht panna lausa tunnikeseks. Sellist vihta saab küll teha aasta ringi, kuid kadakas võib olla valus, torkiv ja liiga kibe. Seetõttu pole kadakaviht mõeldud peksmiseks, vaid pigem tupsutamiseks.

Kadakas on tee leidnud ka seebitööstusesse. Viimastel aastatel üha lisandub kadakaõli baasil valmistatud puhastusvahendeid. Kadakaseep mõjub hästi probleemsele nahale. Paljude raviomaduste tõttu saab kadakast abi pea iga mure vastu. 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles