Populaarseim partei oli juunis Reformierakond (17)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti populaarseim partei oli juunis Reformierakond, mida toetas uuringufirma TNS Emor BNS-i tellimusel läbi viidud erakondade toetuse uuringu kohaselt 27 protsenti küsitletutest.

Reformierakonnale järgnes 21 protsendiga Keskerakond, 17 protsendiga Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE), 14 protsendiga Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE), 11 protsendiga Vabaerakond ning 6 protsendiga Isamaa ja Res Publica Liit (IRL).

Võrreldes aprillis läbi viidud TNS Emori küsitlusega kasvas Reformierakonna toetus neli protsendipunkti, Keskerakonna toetus kahanes ühe protsendipunkti, SDE toetus tõusis ühe protsendipunkti, Vabaerakonna toetus kahanes neli protsendipunkti ja IRL-i toetus ühe protsendipunkti.

Parlamendivälistest erakondadest toetas Erakonda Eestimaa Rohelised 3 protsenti ja muid, kaasaarvatud üksikkandidaati 1 protsent küsitletuist.

Valitsuskoalitsiooni toetus oli juunis täpselt 50 protsenti ehk nelja protsendipunkti võrra kõrgem, kui aprillis.

Oma eelistust ei osanud juunis öelda 19 protsenti küsitlusele vastanud inimestest, aprillis oli sama näitaja 17 protsenti.

Kokku küsitles TNS Emor 7.-14. juunini telefoni- ja veebiintervjuude teel 1158 inimest vanuses 18-74 aastat.

Erakondade reitinguprotsendid näidatud nendest vastanutest, kellel on erakondlik eelistus, seega «ei oska öelda» vastanute protsent elimineeritakse. Antud andmete näitamise viis muudab erakondade reitinguprotsendid võrreldavaks riigikogu valimiste tulemustega. Seega antud võimaldab andmete esitamine näha erakondade võimalikku osakaalu riigikogus, kui valimised oleks toimunud uuringu küsitlusperioodil ja antud kandidaatide valikuga.

Emori uuringujuht: sotside ja EKRE vastandumine ei mõjutanud oluliselt reitinguid

Uuringufirma TNS Emor uuringujuhi Aivar Voogi sõnul oli Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) terav vastandumine Eesti Konservatiivsele Rahvaerakonnale (EKRE) liiga lühiajaline, et see võiks erakondade toetust oluliselt mõjutada.

«Sotsid vastandusid teravalt EKRE-le ja see oleks avaldanud mõju siis, kui meedia olekski jäänud rääkima neist kahest erakonnast, aga see jäi lühiajaliseks,» ütles Voog BNSile. Tema sõnul sumbus SDE ja EKRE vastandumine tõenäoliselt seetõttu, et aktuaalseks teemaks on tõusnud presidendikandidaadid.

Presidendivalimiste teema võis Voogi hinnangul kergitada ka Reformierakonna toetust. «Reformierakonnal on ikkagi kaks tugevat kandidaati, [Marina] Kaljurand ja [Siim] Kallas,» sõnas Voog.

Reformierakonna toetus on Voogi sõnul alates selle aasta algusest järjepidevalt tõusnud ja praktiliselt on nad taastanud positsiooni, mis neil oli valimistel. Reformierakonna reitingu tõusus peegeldub Voogi hinnangul aga pigem konkurentide nõrkus kui Reformierakonna enda tegevuse tulemuslikkus.

Keskerakonna reitingu järjepidev langus võrreldes märtsiga on Voogi arvates seotud erakonnasiseste lahkhelidega. Vabaerakonnaga seoses on olnud suhteliselt vähe meediakajastusi ja kui, siis enam on räägitud sisevastuoludest.

Valitsuskoalitsiooni reiting on Voogi sõnul võrreldes aprilliga mõnevõrra kasvanud ja seda põhiliselt Reformierakonna reitingu toel.

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles