Ungari piiril laiub eikellegimaa (2)

Viktória Serdült
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transiittsoon Ungaris Röszkes. Migrante ootab siin tõehetk – kas pääsevad edasi või mitte.
Transiittsoon Ungaris Röszkes. Migrante ootab siin tõehetk – kas pääsevad edasi või mitte. Foto: AFP/SCANPIX

Tara Ungari lõunapiiril on valmis ja migrantidele jäänud ainult üks võimalus seaduslikult riiki siseneda – läbi transiittsoonide. Ent isegi kui sinna jõuda, ei tähenda see veel sugugi viletsuse ja hädade lõppu.

Juba rändekriisi algusest saati on Ungari politseijõudude ametlikule kodulehele rasvaste tähtedega kirjutatud kaks sõna: migrantide arv. Tabelid kajastavad neid ebaseaduslikke sisserändajaid, kes iga päev riiki tulla üritavad; päeval, mil valmis see artikkel, arreteeris politsei piiril 151 inimest.

Eelmise aasta maailmalõpustseenidega võrreldes – siis olid Budapestis lõksus tuhanded põgenikud – on see arv väike. Ungari pealinn on juba ammu naasnud tavapärasesse igapäeva: tänavatel ukerdavad turistibussid  ja kohalikud manustavad väikestes kohvikutes oma päevast kofeiiniannust. Keleti raudteejaam, mis oli nädalaid varjupaigaks oma väikelastega põrandal magavatele noortele emadele, on nüüd täis linnast odavaid ööbimiskohti otsivaid noori seiklejaid. Ühe ilusama Euroopa pealinna elanikele näib, justkui poleks põgenikekriisi kunagi olnudki.

Idapiiri lähistel elavatele inimestele on olukord totaalselt erinev. Just siin kõrgub 175 kilomeetri pikkune aed, mis kaitseb piiriala Ungari ja Serbia vahel, kus endiselt üritab iga päev riiki tulla tosinkond migranti. Territooriumist, mida kaitsevad nii politsei kui ka neid toetav armee, on saanud üks Euroopa põgenikekriisi sümbol.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles