Libedus viis kooli asemel traumapunkti

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hommikune vihm muutis Tartu tänavad liuväljadeks (pildil libedaga kukkunud 76-aastane Ljudmila Ivanainen ja gümnasist Vilja Nigu Maarjamõisa haigla erakorralise meditsiini osakonnas).
Hommikune vihm muutis Tartu tänavad liuväljadeks (pildil libedaga kukkunud 76-aastane Ljudmila Ivanainen ja gümnasist Vilja Nigu Maarjamõisa haigla erakorralise meditsiini osakonnas). Foto: Margus Ansu / Postimees

Gümnasist ei jõudnud täna kooli ja eakal naisel jäi käimata pensioniametis, sest hommikul tänavaid katnud kiilasjää niitis neil jalad nii õnnetult alt, et abi tuli otsida traumapunktist.

«Parem käsi valutab ja kukal tuikab,» põhjendas täna hommikul kell 11 Tartu Ülikooli Kliinikumi traumapunktis arsti vastust oodanud gümnasist Vilja Nigu, miks ta koolipäeval koolis ei ole.

Hädades oli süüdi jäine Vanemuise tänav, kus Vilja Nigu libises Reiniku gümnaasiumi nooremate klasside õpilaste koolimaja lähedal jalakäijate ülekäiguraja juures autole otsa.

«Õnneks autojuht sõitis hästi aeglaselt, sellepärast midagi väga hullu ei juhtunud,» rääkis Vilja Nigu. «Autojuht ehmatas vist veel rohkemgi kui mina.»

Ränk hommik

Kas Vanemuise tänav oli liivatatud või ei, jäi tal märkamata.

«Aga mis seal liivatada – kõik kohad olid jääs,» märkis käepõrutuse saanud Vilja Nigu, kes läks õnnetuskohalt jalgsi traumapunkti, sest rahakott oli tal koju ununenud ja mobiiltelefon uppus kokkupõrke ajal lompi ära.

Variku linnaosas olid hommikul kella üheksa ja kümne vahel tänavad liivatamata.

«Kõndisin väga ettevaatlikult tee keskele, et seal pole nii libe, aga ühel hetkel olin ikka pikali maas,» rääkis Kraavi tänaval vasaku käe paiste kukkunud ja väga haiget saanud Ljudmila Ivanainen, kes tahtis minna Põllu tänavale pensioniametisse.

«Nii libe oli, et ma ei saanud ise püsti, jalad muudkui libisesid alt ära. Õnneks tuli üks noor mees autoga ja aitas mu sealt püsti.» Mis käel viga, ta ei teadnud, sest röntgenis oli veel käimata.

Kas käeluu on terve või katki, ei teadnud veel ka Jaan Kriisa, kes oli vasaku käe väga paiste ning kõveraks kukkunud Vallikraavi ja Ülikooli tänava nurgal.

Esmaspäeva hommik oli jalakäijatele väga ränk, tunnistas Tartu linnamajanduse osakonna juhataja Rein Haak. «Kell kuus hommikul liivatati ja soolatati linna kõnni- ning pargiteed ära, aga see oli tühi töö, sest vihm tuli peale ja kella kaheksa paiku oli igal pool jäitekiht jälle peal,» rääkis ta.

Omanäoline ohtlik nähtus

Hirmsa libeduse tekitas täna hommikul jäätuv vihm, selgitas klimatoloog Ain Kallis.

«Jäätuv vihm on väga omanäoline ja ohtlik nähtus,» ütles ta. «Soojematest õhukihtidest pärit vihm jäätub kohe, kui puutub kokku külma maapinna või ka näiteks õues seisva autoga.»

Täna nii juhtuski, sest varahommikuse vihmasaju ajal olid õhus miinuskraadid. Sellisel juhul tekitab jäätuv vihm autodele, puudele ja elektritraatidele jäite ning teedele kiilasjää.

Tartu linnavalitsus tellis esmaspäeva ennelõunal tänavaid hooldavatelt firmadelt lisaks libedusetõrje, veidi enne keskpäeva läks lahti ka kõrvaltänavate liivatamine.

Ilmajaam hoiatab: ka homme on meil suur jäiteoht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles