Valimisnimekirjade koostamine on tekitanud pingeid

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu saal.
Riigikogu saal. Foto: Raigo Pajula.

Valimisnimekirjade koostamine on tekitanud suuremate erakondade sees pingeid, sest nii mõnedki tuntud juhtivpoliitikud on asetatud partei üleriigilise nimekirja lõppu või jäetud sellest üldse välja.

Keskerakonna üks juhtivpoliitikuid Evelyn Sepp asetati Keskerakonna üleriigilises nimekirjas eelviimasele kohale, ta ütles «Aktuaalsele kaamerale», et see võttis teda sõnatuks, kuid ta ei soostunud täpsemalt oma hämmingu põhjusi kaamera ees kommenteerima, vahendas ERR Uudised.

«Viimastel valimistel on kaks kolmandikku kohtadest ära jagatud ringkonnamandaatidega,» rääkis politoloog Alar Kilp. «Järelikult on ringkonnad kõige olulisemad, isikumandaatidega jõudis viimane kord riigikokku ainult kümme inimest ja üleriigiliste nimekirjadega kuskil neljandik.»

Peale isiku- ja ringkonnamandaadi on võimalik rahvaesindajaks pääseda ka kompensatsioonimandaadiga, mida jagatakse erakondade tulemuste põhjal, viimaseid kuid Toompeal ametis olevas parlamendis on selliseid saadikuid 26, neist 15 esindab Eesti rahvast vaid kõigest paarisaja häälega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles