Tööandjate keskliit kritiseerib valimislubadustega liialdamist

, «Postimees»
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimisreklaamid Viimsis.
Valimisreklaamid Viimsis. Foto: Liis Treimann

Tööandjate keskliit kutsub riigikogu valimistel osalevaid erakondi üles loobuma valimislubadustest, mille täitmiseks pole järgneval neljal aastal maksudest laekuvat reaalset rahalist katet.

«Kuna riigieelarve jõuab tänase kulutaseme juures ülejääki võib-olla alles nelja aasta pärast, peaksid poliitikud rahalisi lubadusi andes olema väga ettevaatlikud,» rõhutas tööandjate keskliidu volikogu esimees Enn Veskimägi.

«Majanduse kohalt ei ole kõik ohu märgid sugugi kadunud ja kulude suurendamise asemel peaksid erakonnad püüdlema reformide poole, mis muudaksid eelarvepoliitika jätkusuutlikumaks.»

Eriti ohtlikuks pidas ta astmelise tulumaksu sisseviimist, mida soovivad vasakpoolsed erakonnad. «Kuna üksikisiku tulumaks moodustab riigieelarvest vaid 5 protsenti, siis ei anna täiendavate astmete sisseseadmine erilist tulemust. Kuid see suurendab ebavõrdsust tulude jaotuses. Keskmisest kõrgema palga saajate maksukoormuse tõus vähendab paratamatult madalapalgaliste töötasusid, sest palgafondid on lähiaastateks külmutatud,» selgitas Veskimägi.

Pensionid ja tasuta kõrgharidus?

Valimislubadustega liialdamist kritiseeris ka tööandjate keskliidu tegevjuht Tarmo Kriis. «Pensionite tõstmise või uute pensioniliikide väljamõtlemise asemel peaksime täna mõtlema tööhõive suurendamisele ja hõives osalemise aja pikendamisele. Näiteks pensionilemineku iga on meil Euroopa arenenud riikidega võrreldes endiselt madal, kuigi ühiskond vananeb keskmine eluea pikenemise tõttu kiirelt,» märkis Tarmo Kriis.

«Samuti pole võimalik ainult riigieelarvest rahastada kõikide kõrgkoolidesse vastuvõetud tudengite õpinguid, kuna riigil puudub vastuvõtuarvude ja kvaliteedi osas igasugune kontroll. Tasuta kõrghariduse sisseviimine eeldab seega suuri kärpeid sotsiaalvaldkonna teistes kulutustes või maksukoormuse tõusu,» hindas Kriis valimislubaduste mõju riigieelarvele.

Tööandjate keskliidu hinnangul ei tohi riigikogu järgmisel neljal aastal riigieelarve kulusid suurendada.

Eesti Tööandjate Keskliit esindab 1500 Eesti tööandja huve suhetes seadusandliku võimu, täitevvõimu ja ametiühingutega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles