Politsei kaalub neljale inimesele erandkorras elamisloa andmist

Tiina Kaukvere
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vao majutuskeskuse elanikud. Ka Albaania perekond elas Vao majutuskeskuses, kuid tänaseks on nad sealt välja kolinud ning iseseisvat elu alustanud. Illustratiivne foto.
Vao majutuskeskuse elanikud. Ka Albaania perekond elas Vao majutuskeskuses, kuid tänaseks on nad sealt välja kolinud ning iseseisvat elu alustanud. Illustratiivne foto. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Tänu kevadel jõustunud seadusemuudatusele saab politsei- ja piirivalveamet (PPA) anda erandkorras elamisluba ka nö. inimlikel põhjustel ning hetkel kaalutakse seda võimalust nelja inimese puhul. 

«Praeguseks on meil pooleli nelja inimese menetlus, kelle puhul kaalume erandina tähtajalise elamisloa andmist püsivaks Eestis elamiseks,» kinnitas PPA migratsioonibüroo juhataja Maige Lepp. Kuna menetlus on pooleli, ei saa politsei nende inimeste kohta lisainfot anda.

PPA peadirektoril on erakorralistel asjaoludel õigus anda elamisluba välismaalasele, kes viibib Eestis ning kui välismaalase Eestisse saabumise, Eestis ajutise viibimise, Eestis elamise, Eestis töötamise või Eestist lahkuma kohustamise menetluste käigus on ilmnenud, et lahkumine oleks talle ilmselgelt liiga koormav, välismaalasel puudub võimalus saada Eestis elamisluba muul alusel ning ta ei kujuta ohtu avaliku korrale ja riigi julgeolekule. Taoline humaansetel kaalutlustel elamisloa andmine peab olema hästi põhjendatud ja kaalutletud, kinnitas PPA. 

Postimees kirjutas jaanuari algul Vao keskuses elava Albaaniast pärit perekonna keerulisest loost – Albaanias kriminaalpolitseinikuna töötanud Almen (täisnimi toimetusele teada) oli siin üle kolme aasta varjupaika oodanud, kuid asüülitaotlust ei rahuldatud. Selle aja jooksul on tema kaks tütart õppinud ära eesti keele ning kolmas on Eestis sündinud. 

Selleks, et puhast eesti keelt rääkivad lapsed ei peaks Eestist ära minema, pidi PPA võtma appi põhiseaduse ja inimõiguste konventsiooni. Nii otsiti seadustest perele alus elamisloa andmiseks.

«Kõik selle teebki keeruliseks humaansetel kaalutlustel elamisloa andmise võimaluse puudumine, mida PPA on juba aastaid oodanud. See lahendaks kõik sellised mured, kus me näeme, et väga jäigad nõuded takistavad mõistlike otsuste tegemist,» kommenteeris veebruaris PPA peadirektori asetäitja Priit Pärkna.

Pärast Albaania perekonna juhtumi avalikuks tulemist edastas siseministeerium riigikogu põhiseaduskomisjonile ettepaneku, kuidas muuta välismaalaste seadust nii, et tekiks võimalus anda elamisluba ka humaansetel kaalutlustel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles