Urve Eslas: kuidas sünnivad propagandalood? Valede ja kohaliku poliitiku abil. (3)

Urve Eslas
, arvamustoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urve Eslas
Urve Eslas Foto: Erakogu

Lugu juuniküüditamise avaldusest, mille vastuvõtmisel seitse Keskerakonna liiget hääletamata jätsid, saab vaadata näitena sellest, kuidas sünnivad propagandalood. Sel korral oli selleks vaja valet ja kohaliku poliitiku abi. 

Sündmuste käik on teada, aga järgneva huvides on hea see üle korrata. Hääletamata jätnud andsid segaseid põhjendusi, muu hulgas viidates, just nagu räägiks avaldus üksnes eesti rahvusest inimestest ja nagu ei oleks keskfraktsiooni muudatusettepanekutega arvestatud. Keskfraktsiooni juht Kadri Simson kinnitas, et kõigi ettepanekutega arvestati. Tal on õigus, muudatusettepanekud on veebis olemas, kes tahab, saab kontrollida.

Aga Simsonil ei ole õigus selles, nagu oleks hääletamata jätnutest rääkimise puhul tegu «kistud uudisega». Järgmisel hommikul pärast avalduse vastuvõtmist ilmus Baltnewsis lugu pealkirjaga «Eesti parlamendil ei olnud otsustavust tunnistada stalinistlike repressioonide toimumist mitte-eestlaste vastu». Loos kirjeldatakse, kuidas Vladimir Velman, üks seitsmest hääletamata jätnud keskfraktsiooni liikmest kurdab, et riigikogu komisjon keeldus tegemast Keskerakonna soovitud parandusi.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles