Brasiilias hakkab juba advokaate nappima (1)

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Brasiilia föderaalkohtunik Sergio Moro
Brasiilia föderaalkohtunik Sergio Moro Foto: TT NYHETSBYRÅN/Scanpix

Brasiilia «Lava Jato» suurejooneline korruptsiooni puhastuse operatsioon pakub viljakat tööpõldu advokaatidele ning abitööjõudu värvatakse ka väljastpool riigipiire, kirjutab Financial Times. 

Complexo Médico-Penal vangla oma tsemendist vooditega polnud päris see koht, kus Brasiilia kõrgeimad ehitus- ja nafta ärimehed oma pensionipõlve ette kujutasid. Kuid just seal on enamus oma aastast veetnud Lõuna-Ameerika suurima ehitusfirma juht Marcelo Odebrecht, Brasiilia suurima erakonna Töölispartei endine laekur Joao Vaccari Neto ja paljud teised riikliku naftafirma Petrobasi korruptsioonivõrku mässitud võtmetegelased. 

Parana osariigi föderaalpolitsei pidi nimelt möödunud aasta märtsis paljud korruptsiooni skandaalis süüdistatavad üle viima vaimuhaigetele ettenähtud  Complexo Médico-Penal vanglasse, kuna politseijaamas jäi ruumi lihtsalt väheks.

Algselt ühe bensiinijaama ümber alanud rahapesu juurdlus nimega «Lava Jato» (Operatsioon Autopesu) eskaleerus kiirelt Brasiilia suurimaks korruptsiooniskandaaliks, mis peale politsei ressursside koormamise on parajaks väljakutseks ka riigi kriminaal advokaatidele. 

Kahe aastase juurdluse jooksul on toimunud 166 vahistamist, 105 süüdimõistmist ja kokku on mõistetud vanglakaristust 1141 aasta jagu. Peale selle viibivad tuhanded inimesed alles küsitluse all. 

Riigi advokaatide sõnul on aga Brasiilias vähem kui 30 advokaadibürood, mis on võimelised sellise astme kaasustega tegelema. Brasiilia föderaalpolitsei ja avalikud süüdistajad plaanivad advokaatidele sellest hoolimata veel rohkem tööd tekitada järgnevate aastate jooksul, eesmärgiga vaigistada riigis levivat korruptsiooni ja karistamatust. 

Samas aga on kogu see lisakoormus toonud riigi advokaatidele palju kuulsust ning muidugi ka raha. «Kui su klient avastab ennast äkitselt vanglatrellide vahel, siis tal pole erilist isu sinuga õigusabi kulude osas läbirääkimisi pidada,» rääkis üks advokaatidest Financial Timesile. 

Pinheiro Neto advokaadibüroo juhtiva partneri Alexandre Bertoldi sõnul küsivad valgekrae kuritegevusele suunatud advokaadid klientidelt tasu vahemikus 140 000- 2,8 miljonit dollarit.

«Lava Jato» on õnnistuseks ka välismaistele advokaadibüroodele, pakkudes neile haruldast võimalust siseneda Brasiilia muidu kõrge kaitsebarjääriga juriidilisele turule. Brasiilia uurijad on koostööd otsinud 30 riigist, Sveitsist Hiinani välja.

Brasiilia elanikud on õnnelikud, et riigi mõjukaimad inimesed on trellide taga ning ülistavad avalikke süüdistajaid ning föderaalkohtunikku Sergio Morot.

«Paljud minu poja vanused lapsed vaatavad andumusega advokaatide ja avalike süüdistajate poole ning kindlasti on need tulevikus kõige populaarsemad karjäärivalikud,» rääkis Bertoldi. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles