Puhka turvaliselt: need nipid aitavad vargaid kodust eemal hoida

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Varas. Pilt on illustratiivne.
Varas. Pilt on illustratiivne. Foto: SCANPIX

Sina puhkad, pikanäpumehed aga mitte - pikad pühad ja puhkused on neile magusaim tööaeg, eriti kui suvisel ajal inimesed uksi-aknaid lahti kipuvad jätma või siis viivad suvilatesse vajalikku nodi.

Seesami varakindlustuse tootejuhi Dagmar Gildeni sõnul suureneb varguste osakaal suvilates kevade hakul, kui inimesed tasapisi suveks  hakkavad valmistuma ning hinnalisi esemeid maale viiakse. «Varastele  on ihaldusväärseks saagiks eelkõige kuuris ja garaažis hoitavad tööriistad, muruniidukid ja trimmerid, mida on lihtne edasi müüa. Linnakorteritest varastatakse suvisel puhkuste ja pühade perioodil, mil enim raha, pangakaarte, arvuteid, kaameraid, ehteid ja muud väärtuslikku,» rääkis Gilden.

«Varga jaoks on kõige mugavam sisse pääseda lahti jäetud aknast, rõdude kaudu ja ebakvaliteetse lukuga ustest,» loetleb Gilden ja lisab, et uste ja akende lõhkumised on järjest suurenev tendents. «Kutsumata külalised on valmis rõdudele ja akende taha ronima, et saagi suurust hinnata. Seepärast on oluline kallis tehnika ja muu väärtuslik silma alt ära panna, aknad korralikult sulgeda ning postkast tühjendada või paluda seda naabril teha,»  andis Gilden nõu.

«Kokkuvõttes on oluline vargale jätta mulje, et oled võimalikest ohtudest teadlik ja nende ennetamiseks vajalikud abinõud kasutusele võtnud,» märkis Gilden.

Luku-Experdi tehnikajuht Raigo Urviste paneb veel kõikidele südamele, et ärasõitjad vaataksid kodu üle kriitiliselt nii seest kui ka väljast. Esimeseks oluliseks sammuks on läbikäiguavade kindel sulgemine ja turvaline lukustamine.

Need nipid aitavad vargaid eemal hoida:

1. Suvilast või kodust lahkudes võta kaasa kõik väärtuslikud esemed ning ära unusta lukustada abihoonete uksi ja aknaid.

2. Jälgi, et lukustatud oleksid lisaks välisuksele ka terassi- ja rõduuksed ning aknad korralikult suletud (et aknad poleks ka õhutusrežiimil).

3.Võtit ei tasu jätta uksemati või lillepoti alla ega ka postkasti, kuna neid kohti kontrollib varas esimesena.

4. Ära jäta väärtesemeid nähtavale kohale – autovõtmed, dokumendid, raha ja väärisesemed võiksid kindlasti olla kindlas kohas peidus, sokisahtlist veelgi turvalisemaks variandiks on seif, mis on kasvava populaarsusega koduomanike seas.

5. Uusi kallihinnalisi tooteid ostes ära jäta karpe eluruumide ette laokile – see on justkui signaaliks kutsumata külalistele, näitlikustamaks mis neid sisenedes ees ootab.

6. Vali kodule lukk, mida soovitab Kindlustusseltside Liit. Kõiksugu lukustus vananeb nagu ka kõik muu liikuv ning regulaarne hooldus (soovitatavalt kord aastas) ja ülevaatus tagavad kindlustunde ning kõrge turvalisuse. Eriti oluline on hooldus piirkondades, kus on tavapärasest kõrgem tolmu-, niiskus- või soolatase (mere ääres).

7.Loo häid suhteid naabritega ning lepi kokku, et nad tavapäratutele olukordadele reageeriksid ning ka vajadusel politsei kutsuksid. Samuti võid julgelt paluda neil postkasti tühjendada ja muru niita, et sinu äraolek poleks ilmselge.

8. Ära jaga sotsiaalmeedia vahendusel infot oma tühjana seisva suvekodu ja seal olevate väärtuslike esemete kohta.

9. Mõistlik on nii koju kui ka suvilasse paigaldada valvesignalisatsioon, mis sissemurdmise korral kutsub kohale patrulli. Valvesignalisatsiooni saab projekteerida ning kokku panna vastavalt sinu kodu vajadustele.

10. Ole valmis ootamatusteks. Kui jätad arvutitehnika koju, siis salvesta sisu enne ärasõitu kas välisele kõvakettale või lae üles pilvelahendustesse, et mitte jääda ilma ainsatest koopiatest meeleolukatest perepiltidest. Märgi üles informatsioon enda väärtuslikemate toodete kohta (tee pildid ning märgi üles seerianumbrid ja maksumused)

11. Jalgrattavargused on samuti väga aktuaalsed, 2014. aastal varastati enim just selliseid rattaid, mis olid avalikesse kohtadesse kinnitatud trosslukkude abil. Et kallist kaherattalist hoida, tuleb taas appi tuntud tõde – investeerimine kvaliteetsetesse lukkudesse aitab suure tõenäosusega probleeme juba eos ära hoida.

12. Kindlusta oma kodu ja vara.

(Allikad: Luku-Expert, Seesam)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles