Homoseksuaalist tulistaja maksis Orlandos väidetavalt halva kohtlemise eest kätte (6)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Omar Mateen
Omar Mateen Foto: SCANPIX

Omar Mateeni homoseksuaalist endise armukese sõnul maksis tulistaja Orlandos latiinodele väidetavalt halva kohtlemise eest kätte.

Väidetav armuke ütles Ameerika hispaaniakeelsele telekanalile Univision antud eksklusiivintervjuus, et ta kohtus Mateeniga geidele mõeldud kohtinguäpi Grindr kaudu. Mees ei soovinud oma isikut paljastada, aga nõustus usutluse jaoks kandma maski ja lasi kutsuda end Migueliks.

Mehe väitel olid nad Mateeniga seksisõbrad (friends with benefits inglise keeles). Ta lisas, et nende suhe kestis kaks kuud ja selle aja jooksul kohtusid nad ühes Orlandos asuvas hotellis 15-20 korda. Viimane neist oli eelmise aasta detsembris.

Ta kinnitas, et Mateen oli iseloomult kena inimene, kes ei näidanud kunagi üles vägivaldsust. Talle meeldis, kui teda kallistati. «Ta otsis armastust,» lisas Miguel ja pakkus, et Mateeni teine naine teadis, et tema mees külastas sageli geiklubisid ja nende abielu oli kõigest suitsukate.

Migueli sõnutsi hakkas ta sügavalt nutma pärast seda, kui sai teada geiklubis Pulse aset leidnud tulistamisest. «Aga põhjus, mis sunnib mind tõtt välja rääkima, on see, et ta ei teinud seda terrorismi pärast. Minu arvates maksis ta kätte,» märkis Mateeni väidetav endine armuke.

Tema sõnul jumaldas Mateen latiinodest homoseksuaale. Eriti puuni nahaga. Aga ta tundis end äratõugatuna. «Talle näis, et teda kasutatakse ära. Ööklubis Pulse oli hetki, mis panid teda end väga halvasti tundma. Mehed kasutasid teda ära. See mõjutaski teda,» lausus Miguel. «Usun, et see kohutav tegu, mille ta saatis korda, oli kättemaks.»

Mateen oli väidetavalt eriti pahane ja endast väljas pärast üht seksuaalvahekorda kahe Puerto Ricost pärit mehega, kellest üks tunnistas hiljem üles, et ta on nakatanud HIVi.

«Küsisin tema käest: «Kas tegid testi?» Jah. Ta läks apteeki ja tegi testi. Vastus tuli negatiivne, aga see ei pruugi ju kohe välja tulla. See võtab neli-viis kuud aega.»

Miguel küsis Mateeni käest, mida ta kavatseb ette võtta. «Kavatsen neile kätte maksta selle eest, mida nad tegid mulle,» meenutas endine armuke mehe sõnu.

FBI (föderaalne juurdlusbüroo) kinnitusel on Mateeni asjus Migueliga juba ühendust võetud. Migueli sõnul on uurijad teda kolm korda üle kuulanud.

Foto: JOE RAEDLE/AFP

Peaprokurör Loretta Lynchi sõnul ei pruugi uurijad mitte kunagi üheselt välja selgitada Mateeni teo motiivi. Samas ei ole nad juurdluse käigus jätnud tähelepanuta tunnistajate ütlusi, mis vihjavad Mateeni homoseksuaalsusele. Lynch andis mõista, et ta ei välista siinkohal erinevaid motiive.

USA korrakaitsevõimude andmeil hukkus 12. juunil aset leidnud veresaunas Florida osariigi Orlando geiklubis 49 inimest. Kolm tundi pärast rünnaku algust toimunud politsei haarangu käigus klubile hukkus ka 29-aastane afgaani päritolu Mateen ise. Tol päeval oli klubis Hispaania-latiino õhtu.

Terrorirühmitis Islamiriik (ISIS) teatas pärast massimõrva, et Mateen tegutses «kalifaadi sõdurina Ameerikas».

FBI direktor James Comey on varasemalt öelnud, et uurijad ei ole leidnud tõendeid selle kohta, et rünnakut oleks suunatud väljastpoolt USAd ja lisas, et julgeolekuagentuuri andmeil ei viita miski, nagu oleks tulistaja kuulunud mõnda võrgustikku. Uurijate arvates oli Mateen kõigest «üksik hunt», keda ajendas islamistlik propaganda.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles