Uudne toidupakend annab märku halvaks läinud sisust

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uut tüüpi pakend näitaks ära, kui toit on riknenud.
Uut tüüpi pakend näitaks ära, kui toit on riknenud. Foto: SCANPIX

Šoti keemikud töötavad uut tüüpi toidu värskuse indikaatori kallal, mis annaks ostjale teada pakendi sisu riknemisest.


Euroopas visatakse iga päev suurtes kogustes toitu ära. Kauplustes müüdavatele toiduainetele on märgitud säilimistähtaeg, kuid toidu söögikõlbulikkuse kohta annab see tegelikku infot üsna vähe, kirjutas Tartu Ülikooli teadusportaal Novaator.

Kui pakend on katki või hoitud soojas ruumis, võib selle sisu rikneda väga kiiresti. Seevastu hoolsa säilitamistingimuste jälgimise puhul võib toit olla igati tarvitatav ka siis, kui parim enne on käes.

Toiduainete pakendamisest on saanud omaette kunst ning tarbijale üritatakse anda infot pakendi sisu tegeliku seisukorra kohta. Selleks kasutatakse erinevaid indikaatoreid, näiteks kleebiseid, mis soojas ruumis ning aja möödudes värvi muudavad või reageerivad toidu roiskumisel tekkivatele väävli- ja lämmastikuühenditele. Paraku on selline märgistamine üsna kulukas, sest indikaatorid tuleb toidupakenditele eraldi lisada.

Glasgow Strathclyde’i ülikooli keemikute plaani kohaselt peaks selline näidik olema pakendi loomulik osa, nii jääksid ära kulutused selle lisamisele.

Šotlased loodavad nutikamaks muuta üha populaarsema MAP-pakendi, kus õhk on asendatud lämmastiku või süsinikdioksiidiga, et bakterite elutegevust aeglasemaks muuta.

«MAP-pakendit kasutatakse üha rohkem, sest see aitab pärssida toidu riknemist põhjustavate bakterite kasvu. Paraku on sellisele pakendile värskusnäidikute lisamine väga kulukas. Me loodame odavamaks muuta pakendid, mis aitaksid inimestel hinnata toidu söögikõlbulikkust,» selgitas keemiaprofessor Andrew Mills. «See aitab vältida toidumürgitusi ning ka keskkonnavaenulikku toidu raiskamist,» lisas ta.

Kui praegu on ostja peamiseks abiliseks pakendile märgitud tähtajad parim enne ning kõlblik kuni, siis loodetavasti juba lähimas tulevikus saab iga kotletikarbi või singipaki puhul hinnata, mis seisus selle sisu on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles