Suur kokkuvõte: jaanipühad pakkusid politseile ja päästjatele mullusest enam tööd

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Joobes politseinik tabati rutiinse kontrolli käigus, mida teostasid mandri politseinikud.
Joobes politseinik tabati rutiinse kontrolli käigus, mida teostasid mandri politseinikud. Foto: Martin Ilustrumm
  • Kehalisi väärkohtlemisi oli 70, kaks inimest tapeti
  • Politseinikud tabasid üle 200 joobes juhi
  • Kannatanutega liiklusõnnetusi oli 24, üks inimene sai surma

Kui mulluste jaanipühade aegu ei hukkunud Eestis liikluses ega vees ühtegi inimest, siis tänavused jaanid nii rõõmustavat uudist paraku ei pakkunud.

Tänavuste pikkade pühade vältel juhtus kannatanuga liiklusõnnetusi kokku 24. Neis sai surma üks ning vigastada 26 inimest. Alkoholi tarvitanud juhid põhjustasid kokku neli liiklusõnnetust.

Mullu juhtus jaanipühade aegu 17 kannatanuga liiklusõnnetust, milles sai kokku vigastada 19 inimest. Möödunud aasta jaanipühadel ei hukkunud liikluses ühtegi inimest.

 2013201420152016

inimkannatanuga
liiklusõnnetusi

25281724
liikluses hukkunuid2001
liikluses vigastatuid30271926

Liiklusõnnetused jaanipühade aegu (22.-26. juuni). Allikas: PPA.

Mulluste pühade ajal ei uppunud samuti ühtegi inimest. Küll aga algas tänavune jaaniaeg traagiliselt Põlvamaal. Neljapäeva lõuna ajal tõid päästjad Põlva vallas Orajõe külas Põlva järvest välja meesterahva surnukeha.

Tuleõnnetustes hukkus möödunud aastal jaanipühade aegu üks inimene. Tänavu hukkunuid ei olnud ning ka vigastatute kohta puuduvad esialgu andmed.

Kaks tapmist, hulganisti kakluseid ja roolijoodikud

Politsei pressiesindaja teatel oli tänavu enamik väljakutseid seotud liigse alkoholi tarvitamise, kakluste, avaliku korra rikkumiste või joobes juhtimisega.

«Pikad jaanipühad tõid endaga kaasa palju juhtumeid, kus joobes inimesed lahendasid omavahelisi probleeme rusikatega või rikkusid avalikku korda. Just teated purjus inimestest olidki enamik laekunud kõnedest,» kinnitas ka Põhja prefektuuri operatiivjuht Ivo Utsar.

Kehalise väärkohtlemise juhtumeid oli nende nelja päeva jooksul kokku üle 70. Lisaks tapeti kaks inimest, üks tapmine pandi toime alkoholijoobes.

Korrakaitsjad kõrvaldasid liiklusest üle 200 joobes juhi, nende seas kaks bussijuhti, mitmeid rollerijuhte ning pea poolsada kriminaalses või narkojoobes roolikeerajat.

«Politsei oli selliste sõitjate osas karmikäeline ja resoluutne,» sõnas Utsar. Kohus määras kaheksale rikkujale aresti ning mitmed patustajad ootavad veel kohtuniku otsust.

Ohtlikult kõrgunud lõkked hirmutasid

Päästeameti pressiesindaja ütles Postimehele, et võidupüha, jaanipäev ning möödunud nädalavahetus olid päästjatele väga töised.

Tallinnas ja Harjumaal tõsisemaid väljakutseid päästjatele ei olnud. Palju oli väljakutseid lõketele, mis olid liiga suured või põletati seal lisaks puitmaterjalile ka rehve ja muud prügi. Praht süüdati jaanipäeval ka mitmes tühjana seisvas hoones ja prügikastides.

Lääne päästekeskuse kuues maakonnas möödusid pühad samuti üsna rahulikult. Ka seal pakkusid päästjatele eelkõige tööd just lõkked, sest teatajad arvasid need ohtlikud olevat. Enamus neist vastasid siiski nõuetele ning olid järelevalve all.

Siiski oli ka neid, mille päästjad pidid kusustama. Nagu ikka, oli ka neid tujurikkujaid, kes süütasid jaanipeoks ettevalmistatud lõkked enne õiget pidu.

Saaremaal leidis pühade ajal aset ka juhtum, kus mindi merele paadiga lõbusõitu tegema, kuid päästeveste selga ei pandud. 23. juunil kell 17.45 sai häirekeskus teate õnnetusest merel Pihtla vallas Sutu külas.

Teataja sõnul oli Sutu lahes paat ümber läinud ning inimesed olid vees. Päästjate sündmuskohale jõudes selgus, et kohalikud mehed olid kannatanud kaatriga veest välja toonud. Hädalistel olid päästevestid küll paadis, kuid seljas ei olnud see kellelgi. 

Ida-Virumaal oli samuti palju väljakutseid lõketele, mis olid tehtud liiga suured või põletati seal lisaks puitmaterjalile ka rehve ja muud prügi.

Jaanipühade ajal keskendus politsei liikluse rahustamisele ning üritustel, jaanituledel ja tänavatel avaliku korra tagamisele. Korrakaitsjad kontrollisid üle 300 jaanitule.

«Meie eesmärk oli veenduda, et jaanitule ümber on kõigil turvaline olla olenemata lõbusast meeleolust. Peale mitmete vägivallajuhtumite lahendamise tuli politseinikel pidustustelt ligi 50 alkoholi pruukinud alaealist koju vanemate juurde toimetada,» lausus Utsar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles