Koolist vallandatud ekrelasest õpetaja pöördus töövaidluskomisjoni

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Priit Dieves.
Ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja Priit Dieves. Foto: Erakogu

Järva-Jaani gümnaasiumist pärast Õhtulehes ilmunud arvamuslugu lahti lastud õpetaja Priit Dieves teatas täna, et esitas töövaidluskomisjonile avalduse, milles palub tuvastada tema töölepingu erakorralise ülesütlemise tühisus ja see, kas vallandamisel on rikutud tema põhiseaduslikke õigusi.

«Antud vallandamisotsusega rikub Järva-Jaani gümnaasiumi direktor sõnavabaduse põhimõtet ning diskrimineerib töötajat poliitiliste või muude veendumuste tõttu,» kirjutab Dieves avalduses.

Dieves kuulub 2015. aastast Eesti Konservatiivsesse Rahvaerakonda (EKRE). Varem oli ta Keskerakonna liige.

Järva-Jaani gümnaasiumi direktor Raigo Prants vallandas Dievese kooli ajaloo- ja ühiskonnaõpetuse õpetaja ametikohalt 10. juunil. Vallandamise põhjuseks tõi direktor 8. juunil Õhtulehes ilmunud Dievese arvamusartikli «Lastetud naised, laske oma ülikõrge latt alla!».

Artikli sisu tõttu leidis Järva-Jaani gümnaasiumi direktor, et töötaja on rikkunud töölepingu seaduse paragrahvi 88 lõike 1 punkte 3, 5, 6 ja lõiget 3, mis käsitlevad muu hulgas tööandja usalduse kaotust töötaja suhtes.

«Samas, tutvudes artikli sisuga, tuleb tõdeda, et Õhtulehes ilmunud arvamus ei ole nimetatud töölepingu seaduse paragrahviga kooskõlas. Täiesti viisakas vormis ja kultuurselt kirjutatud arvamusartiklis oma seisukohtade väljendamist üleriigilise levikuga päevalehes ei saa põhjendatult käsitleda tööandja usalduse kaotamise alusena,» märgib Dieves.

«Artikli sisus ei kirjutata ei koolist, õpetaja ametist ega ka ajaloo või ühiskonnaõpetuse õpetamisest koolides. Tegemist oli täielikult koolivälise arvamusavaldusega,» lisab ta.

Dieves rõhutab, et töötaja vallandamine oma seisukohtade väljendamise pärast rikub otseselt igaühele Eesti Vabariigi põhiseaduse ja Euroopa inimõiguste konventsiooni artiklitega tagatud õigust mõtte-, südametunnistuse ja sõnavabadusele, just nagu ka põhiseaduses ja EIÕK artiklis 14 sätestatud õigust võrdsele kohtlemisele ja mittediskrimineerimisele.

Töötajatele kehtivad Eesti Vabariigi põhiseaduses ette nähtud põhiõigused ka töökohal, lisab ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles