ENPA komiteed ei toetanud Venemaa liikmestaatuse peatamist

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia preester sõjalises konfliktis hukkunud sõdurite matmispaika õnnistamas.
Gruusia preester sõjalises konfliktis hukkunud sõdurite matmispaika õnnistamas. Foto: AP / Scanpix

Euroopa Nõukogu Parlamentaarses Assamblee otsustab täna Venemaa liikmestaatuse peatamise seoses Gruusia sündmustega, ühenduse komiteed saadikute selleteemalist algatust ei toetanud ja hääletusele pannakse kompromissvariant.

«Ühest küljest on jõutud ühisele arusaamisele, et Venemaa akrediteeringuid ei peatata ja neid ära ei võeta,» ütles riigikogu aseesimees, ENPA Eesti delegatsiooni liige Kristiina Ojuland ERRi raadiouudistele.

Tema sõnul on aga monitooringu komitee raportis selgelt kirjas, et kui Venemaa kavatseb jätkata rahvusvahelise õiguse ignoreerimist ja ta ei täida oma kohustusi väed Gruusiast välja viia, siis iga hetk võidakse tulla tagasi Venemaa akrediteeringu läbivaatamise juurde. Ta lisas, et samal seisukohal on ka protseduuride komitee.

«Selle otsusega ma isiklikult sugugi rahul ei ole ja kummastav on see, kui aeglaselt ja kui vaevaliselt jõuab parlamendiliikmete arusaamiseni see, mis tegelikult on juhtunud Gruusias, et Gruusia on Euroopa Nõukogu liikmesriik, kelle osad on okupeeritud Venemaa poolt,» märkis Ojuland.

Riigikogulase sõnul on ka Gruusia delegatsioon on leppinud selle kompromissiga, mis kahes komitees läbi läks.

«Ka grusiinid ise ütlevad ise, et eesmärk ei ole mitte Venemaad Euroopa Nõukogust eemaldada, vaid see, et Venemaa tõmbaks oma väed välja. Et Gruusia saaks vabaks,» ütles saadik.

Tema sõnul on aga kõigi jaoks oluline, et Venemaa lõpetaks agressiivse välispoliitika elluviimise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles