Moostesse tuleb Põhjamaade suurim savihoonete koolituskeskus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ain Protsin

Põlvamaal asuvasse Mooste mõisakompleksi rajatakse ligi miljoni euroga saviehituse ja ökoloogiliste ehitusmaterjalide koolitus- ja kompetentsikeskus.

Ehitust teostab MTÜ Eestimaaehitus Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse  toel.

Eestimaaehituse juhatuse liige Mikk Luht ütles BNS-ile, et keskuse tarvis tuleb hoolikalt renoveerida muinsuskaitse all olev Mooste mõisa vana tallihoone. «Sellest saab Põhjamaade suurim savimaterjalide ja- ehitusega tegelev kompetentsikeskus,» lisas ta.

«Hakkame seal tegelema Lõuna-Eesti unikaalse saviehituse kaitsega, mis seisneb selles, kuidas savihooneid taastada ja kasutusele võtta. Lisaks koolitame inimesi ökoloogiliste ehitusmaterjalide teemadel. Kolmas osa on looduslike ehitusmaterjalidega seonduv tootearendus,» rääkis Luht.

Luht tõi välja, et kompetentsikeskuse rajamisel lähtutakse kolmest põhimõttest:

«Esiteks suhtume austuse ja väärikusega muinsuskaitsehoonesse ja peame seda silmas, teiseks üritame teha moodsa ja energiatõhusa hoone ning kolmandaks üritame hoone rajada looduslikest materjalidest,» märkis ta.

Keskuse rajamine läheb hinnanguliselt maksma 772 968 eurot, millest 522 193 eurot moodustab EAS-ilt saadud toetus. Luhti sõnul loodetakse hoone rajamisega pihta hakata peagi ning see võiks valmida Eesti Vabariigi 100. aastapäevaks ehk 2018. aastaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles