Pildid: kas Eesti maastikku võiksid ehtida sellised elektrimastid? (5)

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Vaata galeriist Risti-Virtsu maantee ristmiku disainmasti võidutööd Soorebane ja auhinnatud kavandeid.

Rajatava Eesti-Läti kolmanda elektriühenduse planeerimisprotsessis korraldati Eestis esmakordselt kõrgepingeliini disainmasti arhitektuurikonkurss, mille võitjatöö saab aluseks Ääsmäe-Haapsalu ja Risti-Virtsu maanteede ristumisalale püstitatavale mastile. Žürii valis võitjatööks arhitektide Sille Pihlaku ja Siim Tuksami loodud ideekavandi Soorebane. Teisi konkursitöid vaata allpool.

Ideekonkursi objekt oli Eleringi Harku-Lihula-Sindi 330/110 kilovoldi kõrgepingeliini planeeritav nurgamast Risti aleviku lähistel Läänemaal. Kuna mast hakkab paiknema kaitse all oleva Kuistlema raba ning suure liiklustihendusega Ääsmäe-Haapsalu ja Risti-Virtsu maanteede vahelisel alal, oli ideekonkursi eesmärk saada nii arhitektuurselt kui funktsionaalselt sobivaim lahendus antud asukohta.

Eleringi juhatuse esimees Taavi Veskimägi märkis, et Eestis ja ka lähiriikides unikaalse disainmasti konkursi osavõtt oli üle ootuste rohkearvuline ja laekus hulk põnevaid ideelahendusi nii Eestist kui välismaalt. «Arhitektide mõtted on olnud põnevad, nüüd võtavad töö üle insenerid, et välja selgitada võimalused võidutöö realiseerimiseks. Loodetavasti saame idee ellu viia ja demonstreerida, et ka elektriliin võib looduskeskkonnas olla atraktiivne.»

Kokku 17 laekunud töö hulgast tunnistas žürii võitjaks koos 4 000 euro suuruse preemiaga ideekavandi Soorebane, mille autorid on OÜ Part arhitektid Sille Pihlak ja Siim Tuksam.

Teise preemia ja 3000 eurot pälvis DAS arhitektid OÜ büroo arhitekti Rene Sauemägi ideekavand Võrk.

Kõrgepingeliini disainmasti arhitektuurikonkursitöö Võrk
Kõrgepingeliini disainmasti arhitektuurikonkursitöö Võrk Foto: DAS arhitektid OÜ

Kolmanda preemia ja 2000 eurot võitis ideekavand Electrify, mille autor on Quirin Krubholz Austria arhitektuuribüroost Madame Architects ZT GmbH.

Kõrgepingeliini disainmasti arhitektuurikonkursitöö Electrify
Kõrgepingeliini disainmasti arhitektuurikonkursitöö Electrify Foto: Madame Architects ZT GmbH

Žürii andis ka kaks 1000-eurost ergutuspreemiat ideekavanditele Elektrihiis ja Nõel, mille autoriteks on Ljudmilla Georgijeva, Tiia Vahula ja Margit Aule büroodest KAOS Arhitektid OÜ ning UnSeen OÜ ning Lembit-Kaur Stöör, Ülo-Tarmo Stöör ja Silver Liiberg arhitektuuribüroost ÖÖ-ARHITEKTID OÜ.

Kõrgepingeliini disainmasti arhitektuurikonkursitöö Elektrihiis
Kõrgepingeliini disainmasti arhitektuurikonkursitöö Elektrihiis Foto: Ljudmilla Georgijeva, Tiia Vahula ja Margit Aule
Kõrgepingeliini disainmasti arhitektuurikonkursitöö Nõel
Kõrgepingeliini disainmasti arhitektuurikonkursitöö Nõel Foto: ÖÖ-ARHITEKTID OÜ

Mitterahalise äramärkimise pälvis ideekavand Kurluu, mille autoriteks on arhitekt11 OÜ arhitektid Helina Maalt, Joanna Kordemets, Annika Laidroo, Illimar Truverk ja Sander Paljak.

Kõrgepingeliini disainmasti arhitektuurikonkursitöö Kurluu
Kõrgepingeliini disainmasti arhitektuurikonkursitöö Kurluu Foto: Arhitekt11

Disainmasti ideekonkursi žüriisse kuulusid arhitektid Toomas Tammis ja Urmas Muru, disainer Maria Pukk ning Eleringi esindajad Kalle Kilk ja Ain Köster.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles