Enamus eestlastest töötaksid parema meelega idufirmades

Birgit Podelsky
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transferwise kontor
Transferwise kontor Foto: Sander Ilvest

CV Keskuse värske küsitlus näitab, et ligi kolmveerand eestimaalastest läheks tööle idufirmasse, ka kehva palgaga.

«Seoses hiljutise küsitlusega, mis näitas, et tervelt 52 protsenti Eesti noortest sooviks saada miljonäriks, otsustasime uurida, missugune peaks olema töö, mis neid rikkaks teeb,» lausus CV Keskuse Baltikumi kommunikatsioonijuht Henry Auväärt.

«Seepärast esitasime töövõtjatele ühe lihtsa küsimuse: Kas oleksid valmis töötama startupis, kus palk oleks väike, kuid teenimisvõimalus suur, kui äri peaks õnnestuma?»

Henry Auväärti sõnul leidis tervelt 71,2 protsenti 2807-st küsimusele vastanust, et lööks hea meelega idufirmas kaasa, ka madala palga eest. 

«Sedavõrd suur osakaal näitab, et startupi buum on täies hoos ning noored ei soovigi enam  «tavalist» tööd teha,» ütles Henry Auväärt.

«Tööturul on märgata, et mitmed ametid on noorte arvates ületanud oma  «parim enne tähtaja» ning noori töövõtjaid on üha raskem meelitada nii tööstus- ja tootmissektorisse kui ka toitlustusse kokkadeks. Kiirelt leviv idufirmakultuur on kasvatanud lõhe tegeliku tööjõuvajaduse ning noorte ootuste vahel, mis muudab üha raskemaks töötajate leidmise paljudele varem levinud ametitele.»

 «Seepärast seisavad paljud tööandjad, sh tööstusettevõtted väga suure probleemi ees – protsesside automatiseerimiseks vajalikud investeeringud on liialt kulukad, kuid uued põlvkonnad seda tööd enam vanaviisi tegema valmis ei ole… Kes siis töö ära teeb?» küsis Henry Auväärt, kelle sõnul on meil leviv idufirmasid ülistav suhtumine veidi eksitav.

«Olen nõus ingelinvestor Raivo Heinaga, kes ütles, et kahjuks arvavad tänapäeva noored liigagi tihti, et sõrmenipsust ja üleöö see edukus tulebki – istu lihtsalt 48 tunniks garaaži ning oledki äpiga miljonäriks saanud! Kahjuks on taoline mõtteviis loonud olukorra, kus ühelt poolt on tööandjatel pidev tööjõuvajadus, kuid samaaegselt on tööturul suur hulk töötuid noori, kes otsivad tööd, mida kellelgi neile pakkuda ei ole.»

71,2% eestlastest on valmis kaaluma tööd startupis

Küsimus: Kas oleksid valmis töötama startupis, kus palk oleks väike, kuid teenimisvõimalus suur siis, kui äri peaks õnnestuma? 2807st vastanust vastas:

16% - loomulikult

21,6% - oleneb meeskonnast

33,5% - oleneb äriideest

22,3% - eelistaksin stabiilsemat ametikohta

6,5% - ainult siis, kui midagi paremat ei leidu

Mida noorem on töövõtja, seda enam on ta valmis startupis töötama

Idufirmas töötamist kaaluks:

82% Z-põlvkonna töövõtjatest (alla 20-aastased)

74,4% Millenniumilastest ehk Y-põlvkonna esindajatest (20–34-aastased).

63,2% X-põlvkonna esindajatest (35–51-aastased)

47,8% (üle 52-aastased).

Mehed on julgemad haarama töö startupis

Idufirmas töötamist kaaluks:

77% meestest

66,1% naistest

Allikas: CV Keskus.ee

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles