Meremeeste ametiühing võitis kohtus Transiidikeskust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Transiidikeskuse töötajaid, kes nõudsid pikalt usaldusisiku tööle ennistamist, võis tihti Tallinna tänavatel kohata.
Transiidikeskuse töötajaid, kes nõudsid pikalt usaldusisiku tööle ennistamist, võis tihti Tallinna tänavatel kohata. Foto: Sander Ilvest

Eesti Meremeeste Sõltumatu Ametiühing (EMSA) ja Transiidikeskus AS-i endine usaldusisik Sergei Mastepan võitsid kohtus Transiidikeskust. Kohus pidas usaldusisiku vallandamist ebaseaduslikuks ja nõudis Mastepani tööle ennistamist ja saamata jäänud palga hüvitamist.

Kohus mõistis Sergei Mastepani viivitamatult tagasi tööle ja määras talle välja maksmiseks kogu töölt eemal oldud aja eest töötasu 8524 eurot ning jättis kohtukulud Transiidikeskuse kanda.

«Oleme kohtu otsusega rahul. Kohtuotsuses jõuti järeldusele, et mõistlikult töötajatega arvestav tööandja peab enam kui kümne aastaga saama aru, et tema töötajatest teatav osa on koondunud ametiühingusse,» ütles EMSA juhatuse esimees Jüri Lember.

Samuti tõi kohtunik otsuses välja, et «kohus järeldab,et Mastepan leiaks taas tööle asudes eest mõistva ja toetava kaastöötajate kollektiivi» ja et «töötajate esindaja ei saa oma rolli kohaselt täita, kui laseb ennast töökohalt põhjendamatult kergesti lahkuma sundida».

Samas tõi Lember välja, et hoolimata kohtu otsusest, ei saanud ametiühingu usaldusisik Mastepan kolmapäeval töökohale naasta, kuna tööandja saatis talle kulleriga koju teatise töölepingu erakorralisest ülesütlemisest majanduslikel põhjustel ehk koondamisteate.

Samas EMSA-le teadaolevalt puudub ettevõttes igasugune põhjus koondamiseks, kuna alles viimase kuu jooksul on tööle võetud katseajaga üks nooremapoolne dokker ja Mastepani enda töökollektiivis ehk brigaadis oli 1. oktoobril 2015 kaheksa töötajat ning sama olukord kehtib ka tänasel päeval.

Transiidikeskuse sõnul ei olnud usaldusisikuga töösuhte lõpetamine seotud tema staatusega ametiühingus, vaid distsiplinaarrikkumistega. «Mastepan on viimase viie kuu jooksul toime pannud viis distsiplinaarrikkumist seoses töölepingu tingimuste rikkumise ja tööandja maine kahjustamisega ning sai ka mitu hoiatust, kuid käitumine sellest ei muutnud,» ütles Transiidikeskuse juhatuse esimees Erik Laidvee BNS-ile eelmisel sügisel.

Samas märkis kohus otsuses, et Transiidikeskuse poolt loetletud rikkumised, millele töölepingu ülesütlemine tugines, ei olnud ükski selline, mis võimaldaks käsitleda Mastepani kui kroonilist töökohustuste rikkujat või ohtlikku töötajat.

«Pigem on Transiidikeskuse etteheited otsitud ja töölepingu ülesütlemise tegelikuks sooviks peab kohus kostja soovi vabaneda töötajate esindajast,» märkis kohus.

EMSA ja Transiidikeskuse suhted muutusid pingeliseks eelmisel sügisel. Oktoobri lõpus tahtis EMSA juhatus külastada Transiidikeskuse tööruume, et tutvuda töötajate töökorralduse ja tingimustega, kuid ettevõtte turvamehed keeldusid juhatust territooriumile laskmast.

EMSA on Transiidikeskuse ees korraldanud korduvalt ka meeleavaldusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles