Emumäe vaatetorn mädaneb

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Emumäe vaatetorni kaks risttala purunesid tõenäoliselt külastajate hoolimatu käitumise tõttu. Vaatetorn vajab uuendamist, kuid ohtlik sinna ronimine siiski ei ole.
Emumäe vaatetorni kaks risttala purunesid tõenäoliselt külastajate hoolimatu käitumise tõttu. Vaatetorn vajab uuendamist, kuid ohtlik sinna ronimine siiski ei ole. Foto: Meelis Meilbaum

Emumäe torni kaks alusraami risttala on katki, tõenäoliselt purunesid talad nende peal hullamise tõttu, kuid puidust talad olid ka kehvas seisukorras ning seest pehkinud.

“Kui laupäeva hommikul tööle tulin, siis nägin seda pilti,” rääkis Emumäe puhkeala hooajaline valvur ja hooldustöötaja Liivi Traks. Risttalad olid mitmest kohast katki murdunud ja lebasid vaatetorni juures maas.

Liivi Traks rääkis, et eelmisel õhtul ja ööl peeti Sallas jaanipidu ning ka Emumäe puhkealal käis palju rahvast. Tema oletuse järgi talad päris iseenesest ei murdunud, kuid neid ei käidud ka sihilikult lõhkumas. “Arvatatavasti seal roniti, istuti ja võibolla ka hüpati, talad olid kehvas olukorras ja purunesid,” ütles Liivi Traks.

Emumäe puhkeala valvur kõneles, et kui mõne aasta tagune huligaanitsemine kultuuriseltsidele ja mittetulundusühingutele pühendatud kujude kallal välja arvata, pole Emumäel viimasel ajal tõsist vandaalitsemist ette tulnud.

Ta osutas, et üks risttaladest vahetati kevadel, tema teada oli vallal kavas ka ülejäänud kaks vahetada, kuid selleni polnud veel jõutud.

Inimesed on aga mures, sest ka torni toetavate vertikaalkonstruktsioonide olukord pole kiita ning kohapeal oli ka näha, et mõnes kohas saab palktaladest lausa näpuga pehkinud “pudi” välja õngitseda.

Torni pääsemine takistatatud ei ole. Liivi Traks sõnas, et iga päev käivad töötajad igaks juhuks torni tipus ära ning veenduvad, et näiteks trepiastmed on kõik terved ja muugi korras. Miski pole viidanud sellele, et ronimine oleks ohtlik.

“Üle kümne inimese korraga me siiski torni ei lase,” kõneles Traks ning lisas, et külastajaid ka hoiatatakse, et torn on vana.

Rakke vallavanem Andrus Blok ütles, et risttalasid oli lõhutud. “Seal oli hüpatud, lihtsalt niisama need ei murdu,” hindas vallavanem, kelle sõnul tegi vald eile politseile avalduse.

Bloki sõnul vahetatakse katkised talad, mis tõesti olid oma aja ära elanud, uute vastu.

Vaatetorni üldisest olukorrast rääkides tõdes vallajuht, et torn on küll vana ja tahab uuendamist, kuid see pole külastajatele ohtlik. “ Käisime torni seisukorda hindamas pikka aega metsandusega tegelenud Guido Ploompuuga,” kõneles Blok ning lisas, et Ploompuu on ka ehitusliku küljega kursis, kuna oli tookordse vallavanemana algse vaatetorni püstitamise eestvedaja.

“Praegu ei ole hirmudeks põhjust,” sõnas vallajuht ja lisas, et vaatetorn rekonstrueeritakse esimesel võimalusel, tõenäoliselt järgmisel aastal.

Vallale kuuluvat vaatetorni tasuta külastada ei saa, selle eest tuleb välja käia sümboolne summa – täiskasvanul üks euro. See on tekitanud mõnikord küsimuse, kas sellises korras torni puhul on tasu õigustatud. Liivi Traks selgitas, et see pole tasu vaatetorni ronimise, vaid kogu puhkeala külastamise eest, sest see vajab pidevat hooldust. “Paljud inimesed ei soovigi torni ronida, vaid tulevad näiteks jalutama ja kujusid vaatama,” kõneles Liivi Traks.

21,5 meetri kõrgune vaatetorn ehitati Põhja-Eesti kõrgeimasse tippu Emumäele 1997. aastal arhitekt Tiit Hanseni projekti järgi. 2008. aastal vaatetorn renoveeriti, välja vahetati ka kõik palgid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles